Nauka

Домаћа џиновска змија

ТЕСЛИЋ - Становници Теслића заокупљени су поријеклом џиновске змије коју су поред ријеке Мала Усора видјели рођаци Синиша и Милан Недић из приградског насеља Ђулићи.


Да би своју причу поткријепили доказима они су змију, дужине око пет метара, снимили мобилним телефоном и то је најтраженији снимак међу Теслићанима који не могу да вјерују да на овом подручју обитава огромна змија какву су могли да виде само на филмовима.

На снимку се јасно види црна змија омотана око дрвета, која није показала агресију према овим младићима.

Седамнаестогодишњи Синиша и петнаестогодишњи Милан показали су завидну храброст када нису побјегли "брзином свјелости" са мјеста догађаја него су хтјели да се обрачунају са непозваним гостом. Чим су се прибрали од првобитног шока кренули су у напад.

"Хтјели смо да ухватимо змију, па смо посјекли дрво на којем је била. Али `рашље` које смо припремили за хватање биле су велике, па се змија измигољила и побјегла у огромну рупу у земљи", испричао је Синиша.

Он каже да не зна о каквој је врсти ријеч, јер никада раније није видио ни сличну змију.

Мјесто гдје су Недићи пронашли змију налази се одмах поред воде и пуно је наплавина. Многи се питају да ли је таква врста земљишта погодовала да змија добије џиновске размјере.

Виши кустос - зоолог у Музеју Републике Српске Бранислав Гашић рекао је Срни, након што је погледао снимак џиновске змије, да због лошег квалитета није могуће са сигурношћу распознати врсту змије.

Гашић каже да је врло вјероватно да је ријеч о изузетно крупном примјерку смука, највероватније обичног европског смука (Elaphe longissima Laurenti, 1768) који може достићи дужину до два метра, а да је мање вјероватно, али не и немогуће, да се можда ради о још крупнијем четверопругом смуку (Elaphe quatuorlineata Lacepede, 1789), који је медитеранско-субмедитеранска врста.

Он је додао да на снимку нема предмета познате величине, због чега није могуће са сигурношћу процијенити стварну величину примјерка који се види, али да се на основу позиције сниматеља и змије може процијенити да је њена дужина око два до два метра и 20 центиметара.

"Оно што се са сигурношћу може рећи јесте да других змија, чија дужина прелази два метра, нема, не само код нас, него ни у цијелој Европи, па и шире. Змије које прелазе четири метра дужине искључиво су суптропске и тропске врсте, те није вјероватно да би се могле прилагодити и преживјети зимске услове у нашим крајевима, посебно не појединачно унесени примјерци. Таква могућност је крајње невјероватна", истакао је Гашић.

Биолог у Заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС Дејан Радошевић рекао је Срни да је изненађен величином змије и додао да је највјероватније ријеч о смуку.

Радошевић истиче да је без стручне детерминације и лабораторијске анализе немогуће дати релевантан податак о којој врсти и димензијама је ријеч.

Међу Теслићанима се, убрзо након што се појавио снимак, прочуло да је и на градској плажи Радолинка примијећена једна огромна змија, али то су већ непотврђене информације.

Становиштво износи разне сумње које се углавном односе на поријекло "џиновског гмизавца". Сви се враћају на прве послијератне године када се говорило да су са припадницима међународних војних снага стигли и сандуци са змијама, непознатим за ове просторе. Међутим, многи примјерци од тих "незваних и непознатих гостију" нису могли да опстану, јер им није одговарала клима.

Гашић тврди да не може бити ријечи о некаквим "мутантима", јер су мутације веома ситне промјене у геному /тачкасте мутације/.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog