Društvo

Биометријски пасоши крајем године

БAЊA ЛУКA - Министар цивилних послова БиХ Средоје Новић каже је да је у току умрежавање матичних канцеларија на подручју цијеле БиХ, што је предуслов за успостављане система за издавање биометријских пасоша, чије масовно штампање би требало да почне крајем ове године.


Иако стручњаци за информационе технологије упозоравају да би се систем за издавање биометријских пасоша у БиХ могао наћи на удару хакера, чиме би се отворила могућност злоупотребе и крађе личних података грађана, у Aгенцији за идентификационе документе, евиденцију и размјену податка БиХ тврде да је систем за издавање биометријских пасоша безбједан и да гарантује апсолутну заштиту личних података грађана.

"Од почетка рада Дирекције за имплементацију ЦИПС пројекта, а сада Aгенције, хакери ниједном нису упали у систем и нарушили безбједност података", рекла је портпарол Aгенције Aмила Опардија и додала да још ниједном није дошло до нарушавања безбједности података и њихове злоупотребе.

Она каже да је главна карактеристика биометријског пасоша гаранција да је власник тог пасоша истовремено и власник идентитета утиснутог у тој путној исправи.

"Сви технички механизми, које препоручују међународне и европске конвенције за заштиту података приликом електронске обраде података, обухваћени су постојећим системом", казала је Опардија.

У Aгенцији истичу да су техничка рјешења по питању заштите података таква да се формира један затворен систем који не излази на јавне комуникационе путеве, поготово за локације у БиХ.

Опардија је прецизирала да сваки службеник МУП прво добије овлашћења да приступи подацима, а систем биљежи сваку активност коју тај службеник обави, било да се ради о приступу подацима или самој обради података.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog