Društvo

Тешки услови у болници Касиндо

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Болница Касиндо у Источном Сарајеву има повећан прилив пацијената, неуслован објекат за рад, лошу финансијску ситуацију и велика дуговања по разним основама која достижу 12 милиона КМ, изјавио је вршилац дужности директора Клиничког центра Источно Сарајево Синиша Зубић.

Зубић сматра да стање у овој здравственој установи, поред реконструкције павиљона "Србија", могу промијенити изградња новог објекта, савремени апарати и постојећи кадар који се константно мора усавршавати.

"Влада Грчке одвојила је 1.930.000 евра за реконструкцију павиљона `Србија`. За исту намјену, Савјет министара БиХ одобрио је 1.636.000 евра, док је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске преузело на себе да финансира преостали дио и опреми објекат, чија ће укупна вриједност износити између осам и десет милиона КМ", рекао је Зубић.

Он је подсјетио да павиљон "Србија", са више од 3 000 метара квадратних, изискује комплетну адаптацију инфраструктуре, замјену крова и столарије, додајући да је неопходна и изградња нових просторија унутар самог објекта.

Зубић је рекао да слиједи расписивање тендера за извођача радова, који би посао започели најкасније у октобру.

"Наше ресорно министарство планира да уз `Србију` догради још један дио болнице за којим се осјећа велика потреба. Садашњи објекат је неуслован, а капацитет недовољан да прими све пацијенте који нам пристижу из бројних мјеста источног дијела РС", рекао је Зубић и додао да је тренутно у болници смјештен 201 пацијент.

Он је објаснио да је повећан прилив пацијената једним дијелом узрокован ставом министарства да све што може да се ради у болницама РС то буде и спроведено, а као други разлог навео је повећану патологију различитих обољења, од којих је највећи број обољелих од карцинома.

"На нашим одјељењима лежи приличан број обољелих од карцинома, што је посљедица прошлих ратних времена. Уочљиво је да је ријеч о људима који су у Хаџићима, Илијашу, па и у Лукавици, били изложени дјеловању снага за брзу интервенцију које су бацали бомбе са осиромашеним уранијумом. Обољели од карцинома дебелог цријева, плућа, костију долазе из Зворника, Сребренице, Братунца и Коњевић поља, гдје су избјегли, јер је болница Касиндо сада референтна и за тај дио РС ", навео је Зубић.

Он је истакао да је у посљедње вријеме регистрован и повећан број обољелих од карцинома плућа који долазе из околине Требиња.

"Болница Касиндо има хематоонколошко одјељење које спроводи хемиотерапију, док радиолошку терапију пацијенти обављају у Клиничком центру болнице Кошево у Сарајеву. Уколико су и тамо попуњени капацитети, неки пацијенти се упућују на лијечење у Београд или у Сремску Каменицу, са којима је Фонд здравственог осигурања РС направио уговор", рекао је Зубић.

Према његовим ријечима, поред лоших услова за рад, болницу Касиндо оптерећују велики дугови настали због неплаћања рачуна за плин, струју, материјалне трошкове, реагенсе и остала средства која су неопходна за функционисање сваке здравствене установе.

"Од многих фармацеутских кућа и веледрогерија задужујемо минималне количине лијекова и реагенаса да би могли да радимо. За нормално обављање посла, идеално би било да имамо резерву за три мјесеца. Нажалост, у оваквој ситуацији не можемо увијек одмах пружити услугу обољелом", рекао је Зубић.

Болници Касиндо недостају и нови ултразвучни апарати, а на ЦТ преглед чека се више од 20 дана, јер један апарат који се у њој налази не може да задовољи све потребе.

Зубић је рекао да је овој здравственој установи, због дуга од 400.000 КМ, искључен плин, те да су до сада у санирању дугова помагале општинске и градске власти, као и ресорно министарство, али да средства нису била довољна да рачун до краја буде измирен.

"Град Источно Сарајево је ове године из буџета издвојио 50.000 КМ за наше потребе, док општине, с обзиром на слабије пуњење својих каса, помажу колико могу", навео је Зубић, додајући да са градоначелником Винком Радовановићем договара куповину једног од неопходних медицинских апарата.

Зубић је нагласио да болница, без обзира на све тешкоће са којима се суочава, мора пружити неопходну помоћ обољелом, те поновио да ће се квалитет услуга, које због стања у којем се болница тренутно налази није на највишем нивоу, знатно поправити изградњом новог објекта као јединог исправног и трајног рјешења за болеснике из овог дијела РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog