Svijet

Нова оставка у британској влади

ЛОНДОН - Британски министар за рад и пензије Џемс Парнел поднио је оставку на ту функцију и позвао је премијера Гордона Брауна да учини исто.


У писму које је послато у неколико британских дневника Парнел наводи да "даљи останак Брауна на функцији премијера, побиједу торијеваца на изборима чини све извјеснијом".

Он је трећи министар из Браунове владе који је у посљедња три дана поднио оставку.

Из Браунове канцеларије у Даунинг стриту саопштено је да је премијер "разочаран", али да ће наставити са радом.

Британска медијска кућа Би-Би-Си наводи да притисак на британског премијера Гордона Брауна расте из дана у дан, или да се можда може рећи из сата у сат.

Скандал око наплате посланичких трошкова који је дубоко потресао све политичке партије сада је у другом плану пошто је у првом питање може ли Браун уопште да сачува премијерски положај.

Бирачи су огорчени на њега, а повјерење и послушност почела је да му отказује и Лабуристичка странка.

У последњих неколико дана, повлачење из владе најавила су чак четири министра, од тога два за које се и очекивало да ће у предстојећој реконструкцији владе због скандала око трошкова изгубити положаје.

Британске радио и ТеВе емисије преплавили су министри и посланици који су изразили неслагање са Парнелом и подршку Гордону Брауну, од министра спољних послова Дејвида Милибанда, до министра одбране Џона Хатона.

За опозиционе конзервативце то је потпуно неувјерљиво јер сматрају да се влада урушава.

"Ова група политичара је изгубила сву дисциплину, свако јединство, сваки ауторитет. Дословно се распадају, пред нашим очима. Због тога су нам потребне промијене. Свједоци смо невјероватних догађаја. Јавност мора да се пита шта се дешава са овом земљом. Зар нисмо заслужили боље? Зар нисмо заслужили људе који могу да сарађују и доносе одлуке, уместо да губе вријеме на свађе," пита се лидер конзервативаца Дејвид Камерон.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog