Svijet

Медведев: Још је рано да се слави опоравак од кризе

САНКТ ПЕТЕРБУРГ - Руски предсједник Дмитриј Медведев, рекао је на почетку Међународног економског форума у Санкт Петербургу да је глобална економија избјегла најгоре, али је упозорио да је превише рано да се прославља опоравак од кризе.


"Према мом мишљењу превише је рано за отварање шампањца. Али, ипак, сматрам да смо избјегли најгоре", рекао је Медведев на Форуму на којем учествује више од 2 500 представника најутицајнијих свјетских корпорација и компанија, научника, те представника влада из више држава.

Глобална финсијска криза захватила је Русију више него било коју другу већу економију у развоју, али је Медведев рекао да је Москва стабилизовала финансијски систем те да и даље има великих изазова.

Руски предсједник је истакао да је на краткорочном плану за Русију, као и за друге земље, најбитније да се ослободе "лоших средстава" из банковног система.

Медведев је, међутим, одбацио могућност праћења примјера неких већих екопномија да "лоша средства" скупи у једну институцију под контролом државе.

Према његовим ријечима, Русији није потребно стварање "лоше банке".

Он је нагласио да ће Москва користити друге инструменте за рјешење проблема, укључујући и инвестирање државних средстава у капитал банака.

Медведев је истакао да упркос кризи Русија и даље жели да од Москве створи велики међународни финансијски центар и да рубљи обезбједи већу улогу монете за регионалне резерве.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog