Svijet

Стиже Ел Нињо

ЊУЈОРК - Климатски феномен Ел Нињо, који може да доведе до поремећаја глобалних временских прилика у виду суша и полава, можда ће се развити у року од неколико недеља, упозорио је амерички Центар за климатска предвиђања.


Ел Нињо се јавља због ненормалног загревања воде источног Пацифика, а амерички стручњаци предвиђају да би услови за његов настанак могли бити погодни између јуна и августа текуће године.

Већ мјесецима се примећује раст температура океана у тропским водама Пацифика. И Аустралијски метеоролошки биро је ових дана објавио да су, уколико се наставе текући климатски трендови на Пацифику, изгледи да се Ел Нињо појави до јула преко 50 одсто.

Приликом појаве Ел Ниња, са загревањем вода источног Пацифика, топлији и влажни ваздух се креће на исток, док западни Пацифик, укључујући Аустралију, бива изложен сувљим временским приликама, што доводи у питање род усјева.

Најразорнији Ел Нињо је забележен у сезони 1997/98, када је изазвао сушу у Аустралији и Индонезији и поплаве у Перуу и Еквадору. Ел Нињо може да донесе влажније вријеме и дијеловима САД, а може да утиче и на монсунске падавине у Индији.

У америчком центру наглашавају да су у екваторијалној области Пацифика температуре површинског слоја океана у порасту већ пет узастоних мјесеци, а региструје се и отопљавање дубљих слојева, што уобичајено претходи Ел Нињу.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog