Republika Srpska

Домаћи кромпир пропада, једемо египатски, турски и кипарски

БАЊА ЛУКА - Више од половине воћа и поврћа на пијачним тезгама и у маркетима у Републици Српској увезено је из других земаља, иако Српска има солидне услове за производњу пољопривредних култура, упозоравају пољопривредници.


"Прави примјер је кромпир. Овог поврћа је увезено на стотине тона, а изузетно квалитетан кромпир у Лијевчу пропада", рекао је предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС Владимир Усорац.

Драшко Бањац, пољопривредник из Лијевча, навео је податак да тренутно око 200 шлепера са овдашњим кромпиром стоји на лагеру и вјероватно ће пропасти или ће бити бачен.

"Сада је приспио и млади кромпир из Херцеговине, а код нас, на тржницама продаје се и кромпир из Египта и Турске. Ништа боља ситуација није ни са осталим поврћем", нагласио је Бањац.

Трговци на бањалучкој тржници рекли су да парадајз увозе из Турске и Шпаније, паприку из Македоније, а кромпир и са Кипра, док је воће углавном из Шпаније и Африке.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Na šta najviše trošite novac?

Rezultati ankete
Blog