Društvo

Новим законом лакше до грађевинске дозволе

БАЊА ЛУКА - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Фатима Фетибеговић изјавила је да су новим законом о уређењу простора и грађењу, који је у процесу доношења, предвиђене знатно једноставније и јефтиније процедуре за добијање дозвола потребних за грађење, са знатно скраћеним роковима за њихово издавање.


"Настојали смо да поједностављењем тих процедура олакшамо и инвеститорима и да и на тај начин омогућимо бржи економски развој РС", рекла је Фетибеговићева.

Она је додала да су ријешена имовинскоправна питања један од битних услова за добијање грађевинске дозволе, због чега су неријешени имовинскоправни односи велики проблем.

"Могу слободно рећи да је питање имовинскоправних односа у доброј мјери утицало да имамо оволики број бесправно саграђених објеката", навела је Фетибеговићева за.

Говорећи о формирању јединственог информационо-документационог система о простору РС, Фетибеговићева је рекла да је урађен пројектни задатак за израду овог система, да је у току тендерска процедура за израду пројекта, као и да су завршене тендерске процедуре и потписани уговори за набавку опреме.

"Дакле, ради се по плану који је усаглашен са Свјетском банком, која је донирала средства за комплетан пројекат по пројекту 'Урбана инфраструктура'. Формирање информационо-документационе основе о простору је пионирски подухват и неопходна основа за правилно планирање и управљање простором", навела је Фетибеговићева.

Она је додала да је прва активност која је предвиђена пројектним задатком ажурирање геодетских подлога са стањем изграђености, власничких односа, распореда грађевина, те инфраструктурних водова у простору.

"РС ће израдом јединствене базе података имати могућност да на квалитетан начин управља простором и омогући правилан и равномјеран развој, уз висок степен заштите животне средине и природних ресурса", оцијенила је Фетибеговићева.

На питање колико је дозвола за легализацију бесправно изграђених објеката издато до сада, Фетибеговићева је рекла да Министарство не располаже податком о броју накнадно легализованих објеката, јер је издавање рјешења потребних за градњу, односно у овом случају за легализацију бесправно саграђених објеката, најчешће у надлежности општина, односно градова.

"Приликом провођења јавне расправе о Нацрту закона о уређењу простора и грађењу, апеловали смо на колеге са локалног нивоа власти да што прије донесу или обнове одлуке о начину рјешавања статуса бесправно саграђених објеката, како би овај заиста компликован и тежак проблем био ријешен", додала је Фетибеговићева.

Она је истакла да је апел упућен и грађанима да што прије поднесу захтјеве за легализацију својих објеката, тим прије што будући закон о просторном уређењу и грађењу не предвиђа накнадну легализацију бесправно саграђених објеката.

"Постоји прелазни период у којем ће се моћи легализовати постојећи бесправно саграђени објекти, али неће моћи бити продужаван. Сваки објекат који се почне градити без прописаних одобрења, дакле бесправно, након ступања на снагу тог закона биће порушен", појаснила је Фетибеговићева.

Говорећи о Просторном плану Републике Српске за период до 2015. године, Фетибеговићева је навела да је један од основних циљева и задатака овог стратешког документа уједначен економски развој свих регија у РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog