Svijet

Сарамаго: Берлускони је деликвент

МАДРИД - Португалски писац, нобеловац Жозе Сарамаго (86) поново је назвао италијанског премијера Силвија Берлусконија „делинквентом" и „вирусом".


„Назвао сам ту ствар делинквентом и не жалим", написао је Сарамаго у тексту који објављује шпански Паис. 

Тај лист је у петак објавио компромитујуће фотографије дјевојака у топлесу, и потпуно нагог мушкарца за кога се испоставило да је бивши чешки премијер Мирек Тополанек, са забаве у Берлусконијевој вили на Сардинији.

Чешки премијер на Берлусконијевој забави

Сарамаго је још раније назвао италијанског премијера „делинквентом".

„Та ствар, та болест, тај вирус пријети да изазове моралну смрт земље (Ђузепеа) Вердија ако се добро не избљује из свијести Италијана прије него што нагризе вене и не уништи срце једне од најбогатијих култура на свијету", написао је Сарамаго.

Берлускони је „једна опасна ствар која личи на људско биће, ствар која организује забаве, оргије и води земљу која се зове Италија", написао је чувени писац.

Адвокат Берлусконија, који је већ уздрман због наводне афере са 18-огодишњом дјевојком, најавио је да ће тужити Паис.

Паис је данас објавио нове фотографије из Берлусконијеве виле, које су само дио од више стотина снимака.Дјевојке у топлесу на Берлусконијевој забави

Тај шпански лист је данас оцијенио да Берлускони „злоупотребљава власт" и да може „уништити правну државу и демократски систем Италије".

Медији су недавно извијестили да је дугогодишњи италијански издавач Сарамагових дјела одбио да објави његову књигу у којој оштро критикује Берлусконија.

Издавачка кућа Еинауди, у саставу империје Мондадори која је у власништву Берлусконија, већ 20 година објављује Сарамагова дјела у преводу на италијански.

Међутим, када јој је писац поднио „Ел Цуадерно", збирку хроника које су првобитно објављене на његовом блогу, Еинауди је одбио да објави рукопис, наводећи да би имао проблеме са судом.

Међу проблематичним дијеловима за издавача је и реченица у којој Сарамаго наводи да се „у земљи мафије и Каморе, не треба чудити што је премијер делинквент".

„Како објаснити да један такав човјек још није изазвао револт међу Италијанима?", упитао се португалски књижевник у једном интервјуу који је објавио шпански Паис.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog