Društvo

Добој: Сјећање на "Коридор живота"

ДОБОЈ - Молитвеним поменом на Ристића Гају, на Крњину, општина Добој, код централног спомен-обиљежја, подигнутом за 420 бораца и 26 цивила погинулих током прошлог отаџбинског рата, обиљежена је 17. годишњица акције српске војске "Коридор живота".


Један од ратних команданата Војске Републике Српске, Миливоје Симић, рекао је да су 8. јуна 1992. године јединице Првог крајишког корпуса ВРС и Републике Српске Крајине, кренуле са Ристића Гаја у хуману акцију пробоја "Коридора живота" кроз Посавину према Семберији, с циљем деблокада српских територија западно од Дрине и успостављања пута према Србији за пролаз хране и лијекова.

"Првих дана акције борци Крњинске и Вучијачке бригаде ВРС, на ширем простору Ристића Гаја и виса Липа на Вучијаку, зауставили су јединице ХВО из Славонског Брода и муслиманско-хрватске паравојне Патриотске лиге из тадашњег Босанског Брода и Дервенте, који су у тим општинама спалили српска насеља, а највећи број њихових становника убили или одвели у логоре", рекао је Симић.

Он је подсјетио да су током 20 дана акције "Коридор живота" разбијене паравојне муслиманско-хрватске групе на ширем простору Которског и Јоховца код Добоја, које су имале намјеру да се повежу са тадашњим муслиманско-хрватским јединицама у Грачаници и Тузли, а затим је разбијена и муслимаска паравојна јединица на Дивичу код Модриче и јединица ХОС код Брчког.

Акцијом "Коридор" ослобођени су, такође, сви Срби из 30 муслиманско-хрватских логора, колико их је било организовано на подручју посавских општина Оџак и Орашје.

Молитвени помен служили су православни свештеници из крнинског подручја, а вијенце на централно спомен-обиљежје борцима и цивилним жртвама отаџбинског рата од 1992. до 1995. године и фашистичког терора од 1941. до 1945. године положиле су делегације Општине и Борачке организације Добој, Удружења породица погинулих бораца РС и Савеза удружења бораца Народноослобидаличкога рата Добој.

У пригодном културно-умјетничком програма учествовало је Културни-умјетничко друштво "Добој", а организатори манифестације "Коридор живота - Ристића Гај 2009" били су општина Добој и Општинска борачка организација Добој.

Осим што је изузетно похвално што се неко сјетио обиљежити највећу побједу Војске Републике Српске у протеклом рату, горак укус оставља чињеница да се већ годинама то своди на низ неповезаних манифестација у организацији општина. Надлежна министарства и Влада РС уопште, већ 17. година нису у стању направити централну прославу за Видовдан, која би се одржала у неком граду (Модрича, напримјер).

Све су прилике да ће и ове године сјећање на операцију "Коридор 92", бити прије Видовдана, да се уклопи у локални сеоски вашар на Дугој Њиви.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog