Društvo

Хаг: Наставак суђења Готовини, Чермаку и Маркачу

ХАГ - У Хашком трибуналу данас ће бити настављен доказни поступак одбране на суђењу хрватским генералима Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу, оптуженим за злочине над српским цивилима у току и послије операције "Олуја" у љето 1995. Године.


Послије паузе од недјељу дана, данас се наставља суђење бившем начелнику Генералштаба Војске Југославије Момчилу Перишићу, оптуженом за пружање подршке српским снагама у БиХ и Хрватској, које су починиле злочине у Сарајеву, Загребу и Хрватској од 1993. до 1995. године.

Почетак свједочења бившег министра иностраних послова БиХ Мухамеда Шаћирбеја на суђењу Перишићу најављен је за наредни понедјељак.

На суђењу бившем начелнику Ресора јавне безбедности МУП Србије Властимиру Ђорђевићу, оптуженом за злочине над Албанцима на Косову у првој половини 1999. године, сутра се наставља доказни поступак оптужбе.

На суђењу бившим високим званичницима Хрватске Републике Херцег-Босне Јадранку Прлићу, Бруни Стојићу, Слободану Праљку, Миливоју Петковићу, Валентину Ћорићу и Бериславу Пушићу, оптуженим за злочине над нехрватским становништвом у западној Херцеговини, сутра ће бити окончано главно свједочење бившег команданта Главног штаба Хрватског вијећа одбране Слободана Праљка, којем би питања требало да поставља председавајући судија Жан Клод Антонети.

За уторак, 9. јуна, и петак, 12. јуна, најављене су статусне конференција у поступку против бившег министра унутрашњих послова Републике Српске Миће Станишића и бившег начелника регионалног Центра службе безбједности у Бањој Луци Стојана Жупљанина.

Оптужница их терети за "учешће у удруженом злочиначком подухвату у трајању од октобра 1991. до потписивања Дејтонског споразума 1995, са циљем да се трајно уклоне босански муслимани и Хрвати са територије планиране српске државе".

Предсједник Трибунала Патрик Робинсон је прошле седмице, у обраћању Савјету безбједности УН, најавио да ће суђење Станишићу и Жупљанину почети у септембру.

Судско вијеће тек треба да донесе одлуку по Жупљаниновом захтјеву да му се омогући да на привременој слободи припрема своју одбрану.

Станишић се доборовољно предао Трибуналу у марту 2005. године и убрзо је пуштен на привремену слободу, а позиван је да се враћа у притворску јединицу само ради присуства статусним конференцијама, које се одржавају најмање једном у 120 дана.

Жупљанина су у јуну прошле године ухапсиле власти у Србији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog