Republika Srpska

Од Свјетске банке 185 милиона евра подршке

БАЊА ЛУКА - Свјетска банка ће у наредне три године пружити 185 милиона евра подршке буџетима и платном билансу БиХ, као помоћ за ублажавање ефеката глобалне кризе, изјавио је шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Марко Мантованели.


"У оквиру подршке буџетима и платном билансу за ову годину предвидјели смо 100 милиона евра, од чега су 70 милиона евра бескаматна средства. Ако се прва фаза покаже успјешном, онда ћемо у 2010. години издвојити 50 милиона евра, а 2011. године још 35 милиона евра", рекао је Мантованели.

Мантованели је додао да је друга интервенција пружање подршке реалној економији, а ријеч је о кредитној линији за мала и средња предузећа од 90 милиона долара.

Он је истакао да Свјетска банка неће постављати додатне услове властима од оних који су већ договорени са ММФ, напоменувши да ће буџетска подршка бити исплаћивана тек након што владе покажу да су договорене реформе проведене.

Мантованели каже да Свјетска банка већ дуже вријеме упозорава на потребу реформе социјалних расхода.

Говорећи о степену повлачења одобрених средстава Свјетске банке, Мантованели је рекао да је од укупно одобрених за БиХ повучено 32 одсто.

"То није разлог за забринутост зато што се та средства односе на пројекте који се проводе у периоду од пет година. Нас брине дуготрајан процес ратификације споразума са Свјетском банком унутар саме земље. Просјечно је потребно више од девет мјесеци и након што све буде договорено и одобрено", навео је Мантованели.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog