Društvo

Инцко смјенио и Радислава Јовичића

САРАЈЕВО - Високи представник у БиХ Валентин Инцко смијенио је данас полицијског комесара Херцеговачко-неретванског кантона Химзу Ђонку и Радислава Јовичића са позиције коју је вршио у Агенцији за истраге и заштиту /Сипа/ због антидејтонских активности, укључујући и пријетње лицима под међународном заштитом.


Ђонко је инструисао друга лица да упућују физичке пријетње лицима под међународном заштитом, укључујући и особље ОХР, са намјером да опструише истрагу око његове злоупотребе положаја, саопштено је из ОХР.

Јовичић је, дјелујући изван законитог ланца команде у оквиру Сипе , користио лица и ресурсе те полицијске агенције за вршење активности праћења међународних званичника, ОХР и његовог особља.

"Узимајући у обзир горе наведено и чињеницу да су исцрпљени сви редовни поступци у домаћим институцијама, високи представник ја закључио да су Ђонко и Јовичић, својим активностима према међународно заштићеним лицима, представљали директну пријетњу имплементацији Дејтонског мировног споразума и ометали напоре на успостављању владавине права у БиХ", наводи се у саопштењу.

Портпарол Сипе Жељка Кујунџија рекла је Срни да нико из те полицијске агенције не жели коментарисати одлуке високог представника у БиХ.

Радислав Јовичић био је начелник Службе за оперативну подршку Сипе.


Смјена Ђонка и Јовичића први је случај да је Инцко употријебио бонска овлаштења.

Ђонко је раније потврдио Срни да је добио одлуку високог представника о његовој смјени и да ће да је испоштује.

"Поспремам своју канцеларију и данас `свијетлог образа` одлазим кући, јер знам да сам радио у складу са законом", рекао је он.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog