Društvo

Гранична полиција фаворизује стране превознике

БАЊА ЛУКА - Гранична полиција БиХ приликом контрола на граничним прелазима фаворизује стране превознике, које обично пропушта, а домаће зауставља и кажњава - тврди предсједавајући Секретаријата Групације међународног друмског саобраћаја из Бањe Луке Милан Гачић.


Гачић је изјавио да је чак у 95 одсто случајева Гранична полиција контролисала домаће превознике, због чега је присутан и исти омјер у изреченим казнама.

"Желимо да имамо равноправан третман у односу на њих", каже Гачић.

Он сматра да се гранични полицајци одлучују за контролу домаћих превозника, јер нису довољно добро обучени за контролу страних камиона, а немају ни адекватну опрему за то.

"Не знају језике, не знају контролисати дигиталне тахографе које већина страних камиона има у уграђене и остале уређаје. Тако да им је лакше њега пропустити, а контролисати наше, домаће", каже Гачић.

Директор Граничне полиције БиХ Винко Думанчић признаје да је број контрола домаћих превозника већи, јер страни превозници већ прођу ригорозне контроле у властитим земљама, али тврди да није ријеч о фаворизовању било кога.

"Никако се не бих сложио да ми фаворизујемо стране у односу на домаће превознике и према свима имамо апсолутно једнак однос. Ако неко чини прекршај, буде кажњен, без обзира да ли је домаћи или страни превозник", тврди Думанчић.

Думанчић наводи да незадовољства превозника, ако их има, треба да буду усмјерена према ресорним министарствима, која издају прописе и лиценце.

"Ми само контролишемо и радимо према прописима које они донесу. Ако прописи у нечему нису добри, то би превозници требало да ријеше с тим институцијама", каже Думанчић.

Думанчић признаје да недостаје средстава за набавку опреме као што су читачи биометријских пасоша или рачунари, што по њему јесте велики проблем, али додаје да није тачно да гранични полицајци нису добро обучени, јер стално иду на обуку и усавршавања у иностранство, гдје их обучавају страни стручњаци.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog