Društvo

Срби не желе царину на Косову

ЛЕПОСАВИЋ - Срби са сјевера Косова поручили су на данашњем протестном окупљања у Јарињу, надомак Лепосавића, да неће прихватити да плаћају царинске дажбине држави Косово коју не признају и да нико нема право да их одваја од матице Србије.


Неколико стотина Срба је на пола сата и без инцидената блокирало саобраћај на административној линији између Србије и Косова на административном прелазу Јариње, надомак Лепосавића.

Говорећи испред привредника Бојан Јаковљевић оцијенио је да је по сриједи политички проблем.

„Ово је политички проблем, успостављања границе између непризнате Републике Косово и Републике Србије, са чиме се не слажемо. Еулекс је апсолутно изашао из свог мандата, јер ради на успостављању границе независне државе Косово", рекао је Јаковљевић.

Он је поручио да Срби са сјевера Косова неће ући у косовске институције и да неће одступити од захтјева који иду у корист очувања Косова у саставу Србије.

„То је минимум свега што тражимо. Спремни смо да плаћамо акцизе и ПДВ, али држави Србији, а не непризнатој држави Косово", нагласио је он.

Са протесног скупа поручено је мисији Европске уније на Косову - Еулексу, да одмах прекине све активности везане за наплату царине на административним прелазима Јариње, и Брњак код Зубиног Потока.

Упућен је и захтјев да се што хитније постигне договор са међународним представницима и надлежним министарствима Владе Србије у вези начина плаћања пореских обавеза у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбједности Уједињених нација.

Грађани Лепосавића, Косовске Митровице, Звечана и Зубиног Потока, истакли су да ће, ако се не испуне њихови захтеви, бити принуђени да протесте радикализују све до испуњења захтјева.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog