Republika Srpska

Дупло мање инвестиција у И.Европу

БЕЧ - Бечки институт за међународна економске студије процењује да ће ове године доћи до упола мањих инвестиција у источну Европу, потврдио је експерт овог института Габор Хуња.


Процјене су да ће због свјетске економске кризе, директне стране инвестиције у земље централне и источне Европе достићи ниво из 2001/2002. године.

Обзиром да су ове године умањене добити предузећа, она су такође приморана да мање реинвестирају у земље овог региона. У првом кварталу 2009. године је у овом региону запажено је смањење инвестиција између 20 и 80 одсто.

Наводећи да иако су смањења индустријске производње тренутно нижа у поређењу са претходним мјесецима, Хуња је рекао да криза у источној Европи још није прошла.

"Посљедице ће се одразити на друга подручја привреде, попут тржишта рада", рекао је Хуња.

Хуња сматра да се аустријска предузећа неће повући из овог региона, јер су у бројним земљама водеће на тржишту и због тога неће да одустану од те позиције ни у времену кризе.

Бечки експерт сматра да је могући излазак из економске кризе инвестирање у извозно оријентисану привреду,

Према његовим ријечима, стране директне инвестиције у земље средње и источне Европе су већ у прошлој години биле умањене, тако да су у десет нових земаља ЕУ у годишњем поређењу опале за девет одсто, односно на 44,86 милијарди евра, а у југоисточној Европи за више од петине достигавши цифру од 7,4 милијарде евра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog