Društvo

Црна Гора Хрватској поклања авионе

БЕОГРАД - Црна Гора је понудила хрватској војсци 17 школско-борбених авиона Супергалеб Г-4 који су након распада државне заједнице остали на аеродрому Голубовци и за које је интересовање раније изразила Србија, пише сплитски дневник Слободна Далмација.


У тексту објављеном на интернет сајту тог листа 8. јуна наводи се да те авионе Црна Гора неслужбено нуди Хрватској већ двије године, али да у хрватском Министарству одбране тврде да понуда никада није изнијета у форми документа.

Лист цитира и савјетника за одбрану предсједника Скупштине Црне Горе Благоја Граховца који сматра да би ти авиони били идеални за Хрватску, која би након тога могла да оснује регионални центар за обуку пилота у Земунику код Задра.

Војни аналитичар Александар Радић у изјави агенцији Бета сматра да није реално да ти авиони заврше у Хрватској, јер они морају да прођу ремонт да би били враћени у летно стање а то није могуће обавити било где осим у Ремонтном заводу „Мома Станојловић" у Батајници.

Он је потврдио наводе „Слободне Далмације" да су ти авиони својевремено ремонтовани у заводу у Великој Горици али је додао да је приликом распада СФРЈ однијета комплетна техничка документација што обнову ремонтног процеса у Хрватској чини немогућом.

„Било би незамисливо да неко тај проблем реши без Србије", рекао је Радић али и додао да је Црна Гора у више наврата покушавала да нађе купца за те авионе и да је то разлог зашто вишак авиона са Голубоваца није враћен у Србију након распада државне заједнице.

Радић је оцијенио да нема индиција да је Србија одлучила да одустане од намјере да са Голубоваца врати дио авиона али је додао да је на том плану у конкретном смислу урађено веома мало у протекле три године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog