Društvo

Седамнаеста годишњица Прве оклопне бригаде ВРС

БАЊА ЛУКА - У Бањој Луци је данас свечано обиљежено 17 година од формирања Друге оклопне бригаде Војске Републике Српске (ВРС) и њеног укључивања у одбрану РС, 10. јуна 1992. године.


У оквиру свечаности служен је парастос за 64 погинула припадника Школског центра оклопних и механизованих јединица ЈНА и Центра војних школа ВРС "Рајко Балаћ", из којих је и настала Друга оклопна бригада, а освештана је и заједничка спомен-соба у бившој касарани "Врбас", данас Студентском центру.

Ратни командант Друге оклопне бригаде ВРС Мико Шкорић рекао је да је ратни пут ове бригаде био трновит, те да је ова бригада заједно са другим јединицама успјела да ослободи територије општина Добој, Дервента и Брод.

"Друга оклопна бригада била је млада јединица која је једва стигла да се формира, а одмах је у дијеловима упућивана на ратиште и углавном била ангажована у саставу Тактичке групе три, која је учествовала у пробоју Коридора", рекао је Шкорић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да су припадници Друге оклопне бригаде од јуна 1992. године до потписивања Дејтонског мировног споразума 1995. године били на добојском ратишту, гдје су учествовали у значајним борбама.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog