Društvo

Нуклеарни отпад из Винче иде у Русију

БЕОГРАД - Србија ће у Русију извести три тоне нуклеарног отпада из реактора у Винчи, што ће омогућити да буде трајно скинута са листе земаља које су могуће мете нуклеарног тероризма, речено је данас приликом потписивања споразума о извозу истрошеног нуклеарног горива.


Споразум су у Влади Србије потписали потпредсједник владе и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић и генерални директор РОСАТОМ-а Сергеј Киријенко.

Киријенко је подсјетио да је 2002. године из Србије у Русију измјештено више од 40 килограма нуклеарног отпада које је било довољно за двије јаке бојеве главе, а да у 3.000 килограма истрошеног нуклеарног горива реактора Института за нуклеарне науке у Винчи има и високообогаћеног урана.

„Тешко је од тога направити неко нуклеарно атомско оружје, али ако би 3.000 килограма нуклеарног отпада доспјело у руке терористичких организација, посљедице би могле да буду веома озбиљне", рекао је Киријенко.

Киријенко је истакао да је измјештање толике количине нуклеарног отпада, који је у лошем стању, јединствена сложена техничка операција и да су израђени потпуно безбједни контејнери за превоз отпада и договорена рута превоза од Винче до Русије.

Директор РОСАТОМ-а је навео да у Винчу пристиже опрема и да ће у јулу почети монтажа, а на јесен пребацивање отпада у специјалне контејнере.

„Пројекат је омогућен сарадњом влада Србије, Русије, САД и Међународне агенције за атомску енергију", рекао је Киријенко.

Ђелић је навео да је вриједност пројекта 54 милиона долара, од којих је обезбеђено 20 милиона, а потребно је обезбједити још 25 милиона, од којих ће Србија дати 10 милиона. Истакао је да ће измјештањем нуклеарног отпада бити ријешен проблем који постоји од 1984. године.

„Морамо наћи финансијере и за надокнаду за трајно складиштење истрошеног нуклеарног горива у Русији у износу од 9,2 милиона долара и имамо подршку Владе Русије и РОСАТОМ-а да се то питање реши до јесени, када ће бити годишња скупштина Међународне агенције за атомску енергију у Бечу", рекао је Ђелић.

Ђелић је навео да је споразум доказ успешне сарадње Србије и Русије и изразио захвалност премијеру Русије Владимиру Путину који је упутио писмо подршке успјешном спровођењу тог пројекта.

„Сарађиваћемо са Русијом у примени нуклеарних знања у мирнодопске сврхе, првенствено у домену примене нуклеарне енергије у медицини и другим дисциплинама и научници из Србије посетиће Русију", рекао је Ђелић.

Додао је да је према недавно усвојеном Закону о нуклеарној безбједности следећи корак оснивање „специфичног правног лица" Нуклеарни објекти Србије које ће бити задужено за измјештање истрошеног нуклеарног горива, као и за питања Нуклеарне комисије института у Винчи и безбједно управљање нуклеарним објектима.

Ђелић је најавио да ће 2. и 3. јула Србију посјетити генерални директор Међународне агенције за атомску енергију агенције Мохамед Ел Барадеј са којим ће потписати додатну конвенцију за спречавање ширења нуклеарног наоружања.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog