Društvo

Мајкић: О мотивима за смјену Јовичића

САРАЈЕВО - ОХР, смјеном Радислава Јовичића са мјеста начелника Службе за подршку Агенције за истраге и заштиту, настоји да настави праћење званичника Републике Српске с обзиром на то да је он почео откривати ове радње појединих представника међународне заједница у БиХ.


Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да ће смјена било кога без јасно предоченог трага о кривици, заиста бити схваћена као чистка српских кадрова из Сипе.

Она је истакла да је Јовичић на ту функцију дошао прије десет дана и да за неколико дана није могуће почети шпијунирати представнике међународне заједнице, наводећи да су то наивне тезе иза којих се крије нешто сасвим друго.

Мајкићева је рекла да се у вези с мотивима за смјену Јовичића ништа не може искључити, па чак ни постојање контраобавјештајних служби ОХР.

''Панично реаговање ОХР наводи на закључак да нису чиста посла. Знајући колика су њихова примања сигурно је да је ријеч о повластицама којих се не одричу олако. ОХР овдје заговара демократију, а свега петину плата су пријавили наносећи милионске штете БиХ'', истакла је Мајкићева.

Говорећи о могућој оставци директора Сипе Мирка Лујића, Мајкићева је навела да би у случају да се то догоди ова безбједносна агенција, као и остале на нивоу БиХ, у потпуности била препуштена Бошњацима.

''Одласком најквалитетнијих људи из Сипе остаће могућност да представници српског народа потпуно изгубе повјерење у институције на нивоу БиХ. Постоји страшно огорчење у вези са функционисањем тих органа'', рекла је Мајкићева.

Говорећи о спекулацијама у вези са агенцијама за обезбјеђење лица и имовине у РС, Мајкићева је запитала коме одговара беспотребно ширење страха, имајући у виду да такве агенције постоје у цијелом свијету са стриктно прописаним описом послова, те навела да се, међутим, ништа не говори о ФБиХ гдје је више од 60 одсто становништва наоружано.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко смијенио је 8. јуна Радислава Јовичића уз образложење да је злоупотребљавао систем за прислушкивање за праћење међународних званичника, што је Јовичић демантовао, истичући да је то немогуће јер је Сипин систем за пресретање телекомуникација почео са радом тек 2. јуна, дакле седам дана прије његове смјене. Јовичић је рекао да је његова смјена можда и чистка Срба у Сипи на тако значајним мјестима.

Супервизор за Брчко Рафи Грегоријан издао је 8. јуна налог којим се безбједносној агенцији ''Алфа секјурити'' и неколицини других повезаних приватних агенција за обезбјеђење забрањује рад у Брчко дистрикту у наредних пет година.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog