Republika Srpska

''Србијагас'' преузима ''Гас промет'' са Пала

БАЊА ЛУКА- Новосадска компанија "Србијагас" ускоро ће преузети предузеће "Гас промет" са Пала путем чега Република Српска очекује да се прикључи на крак гасовода "Јужни ток" и ријеши снабдијевање гасом.


Процес преузимања "Гас промета" биће покренут меморандумом о разумјевању и начину рјешавања имовинских односа између два предузећа, који ће ускоро бити потписан у Београду.

Према том споразуму, "Србијагас" ће кроз конверзију својих потражвања добити 40 одсто акција "Гас промета" од постојећих 65 одсто које су у власништву РС.

Влада РС задржаће 25 одсто акција, док ће остатак имати јавни и инвестициони фондови, те мали акционари.

"Србијагас" добиће највећи дио власништва над 22 километра дугим гасоводом од Горњег Шепка до Каракаја, код Зворника, који се планира спајати на крак гасовода "Јужни ток".

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС нису могли потврдити ову информацију, али су рекли да је Влада донијела одлуку о потписивању меморандума о разумијевању и начину рјешавања имовинских односа између компанија "Србијагас" и "Гас промета".

Миломир Драганић, директор "Гас промета", оцијенио је веома битним да Нафтна индустрија Србије, односно "Србијагас", уђе у власничку структуру тог предузећа да би РС добила несметан приступ складишту гаса у Банатском Двору.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog