Svijet

Обама да пређе са ријечи на дјела

ЛОНДОН - Имиџ Америке на Блиском истоку се мијења и САД се више не могу олако описати као зла суперсила чији је једини циљ да свијет обликује по својој вољи, пише британски дневник "Фајненшел тајмс".


Британски дневник у свом осврту на одјеке говора америчког предсједника Барака Обаме у Египту, наводи да су људи од Техерана до Каира почели да вјерују да имати Америку за пријатеља више није тако "отровна варијанта".

Лист истиче да је Обамин говор у египатској пријестоници удахнуо нови живот онима који су наклоњени америчким вриједностима, подстакао је скептичну већину да поново размисли, док је код заклетих непријатеља Вашингтона изазвао велику главобољу.

Међутим, сада је неопходно да се са ријечи пређе на дјела.

"Предсједник Обама ускоро би могао да буде суочен с непријатним избором - или ће заиста извршити притисак на америчке савезнике у региону, прије свега на Израел, или ће добра воља коју је изградио у протеклих неколико мјесеци нестати. Сви они који су громко поздравили Обамин говор у Каиру почеће врло брзо да постављају питање како он то конкретно намјерава да донесе мир - дистанцирање од Израела му доноси популарност и поштовање, али то није довољно за рјешавање нагомиланих проблема", закључује "Фајненшел тајмс".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog