Društvo

Вукчевић и Барашин о "Добровољачкој"

БЕОГРАД - Тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић разговара данас у Дубровнику са главним тужиоцем БиХ Милорадом Барашином о унапређењу сарадње два тужилаштва на постојећим предметима, као и о паралелним истрагама за случајеве "Добровољачка" и "тузланска колона" - потврдио је Срни извор из Тужилаштва за ратне злочине Србије.


Српско тужилаштво у овом разговору излази са платформом да се направи споразум о формирању заједничких истражних тимова који би се формирали за конкретан случај на период најдуже шест мјесеци и дјеловали и у Србији и у БиХ.

Ти истражни тимови предузимали би процесне и друге радње у Србији и у БиХ, дјеловали би и поступали у складу са кривичним законодавством државе на чијој територији се предузима истражна радња, у циљу прикупљања доказа и података за кривични прогон.

Састанак представника тужилаштава БиХ и Србије, како наводи извор Срне, организовала је Канцеларија Главног правног савјетника Министарства правде САД при Амбасади у Београду.

Теме сусрета Вукчевића и Барашина су и уступање предмета на основу Споразума о сарадњи у прогону починилаца кривичних дјела ратних злочина, какав Тужилаштво за ратне злочине Србије већ има са тужилаштвима Хрватске и Црне Горе.

Вукчевић је у априлу ове године позвао Барашина и шефа Специјалног одјељења за ратне злочине БиХ Дејвида Швендимана да разговарају о паралелним истрагама, потписивању споразума о сарадњи и о предметима које је Хашки трибунал уступио БиХ, а чији се извршиоци налазе на територији Србије.

У Београду се већ суди бившем тузланском челнику Илији Јуришићу у предмету "тузланска колона", када је у мају 1002. године у наладу на колону ЈНА у Тузли убијено око 200 војника.

Србија је расписала потјерницу за 19 држављана БиХ који су били у врху власти 1992. године, у вријеме када је почињен злочин над припадницима бивше ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Међу осумњиченима у предмету "Добровољачка" су и члан ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић, док су медији у БиХ јавили да је међу њима и члан ратног Предсједништва БиХ Стјепан Кљујић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog