Društvo

Нема основе за било каква поскупљења

БAЊA ЛУКA - У Републици Српској, без обзира на повећање цијена горива, не би требало доћи до поскупљења животних намирница, односно било какво повећање цијена било би неоправдано, тврде у Покрету потрошача РС.


Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић сматра да ово поскупљење не би требало да утиче на повећање цијена животних намирница, прије свега зато што гориво у јако малом проценту учествује у цијени тих производа.

"Пољопривредници су од Владе РС добили гориво по нижим цијенама и мислим да нема основа за било каква поскупљења. Такође, опала је и куповна моћ становника", рекао је Петровић.

Он сматра да је најновије повећање цијена горива потпуно неоправдано.

"Упоређујући цијену нафте прије годину дана, када је коштала више од 140 долара по барелу, и сада када је близу 72 долара, видимо да су цијене горива и те како високе. Тада је бензин био 2,29 КМ, дакле сада би требало да буде око 1,15 КМ, а ми га купујемо по 1,60 КМ",каже Петровић.

Извршни директор Удружења економиста "СВОТ" Саша Грабовац рекао је да поскупљење горива може довести до повећања цијена робе широке потрошње, али да се поставља питање оправданости евентуалног поскупљења.

"У протеклом периоду било је много случајева неоправданог повећања цијена, односно њиховог не снижавања у случајевима кад је долазило до пада цијене горива. Продавци су то правдали тиме да гориво не утиче на цијену коштања, тако да би сада било неоправдано да подижу цијене, посебно ако имамо у виду чињеницу да оне нису снижаване када су падале цијене горива", рекао је Грабовац.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog