Svijet

Кинески Гвантанамци пребачени на Бермуде

ВАШИНГТОН - Четворица кинеских притвореника из Гвантанама стигли су синоћ на Бермуде, након што су их америчке власти ослободиле као нови корак администрације предсједника Барака Обаме, ка затварању логора за осумњичене терористе.


Њихово ослобађање услиједило је у истом дану у коме је Кина поновила свој захтјев за репатријацијом свих 17 припадника ујгурске етничке групе који се налазе у америчком војном затвору на Куби. Кина је саопштила да се противи томе да треће земље прихватају ове људе.

Адвокати четворице мушкараца муслиманске вјероисповијести, који су у Гвантанаму провели седам година, а потом ослобођени оптужби, кажу да ће они постати дио бермудског програма за иностране раднике.

Још два притвореника из Гвантанама, Џавад Џабер Садкан из Ирака и Мохамед Ел Гарани из Чада, враћени су у своје земље поријекла, саопштило је америчко Министарство правде.

Британија је изразила забринутост поводом трансфера Ујгура и саопштила да ће помоћи Бермудима да изврше безбједносну провјеру ослобођених мушкараца, који не посједују путне документе и не могу да напусте ову британску прекоморску територију.

Америчке власти објавиле су да нису могле да врате четворицу Ујгура у Кину, јер би тамо били кривично гоњени, па су мјесецима тражиле земљу која би их прихватила.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog