Društvo

Загребачка полиција: све параде дозвољене

ЗАГРЕБ - Загребачка полиција је саопштила данас да није нашла довољно елемената да би забранила скуп екстремних десничара и неонациста који је најављен као контраскуп сутрашњем Геј прајду, односно поворци сексуалних мањина која се већ осам година одржава у Загребу.


Скуп, који организују Хрватска чиста странка права и Хрватски националисти, и који су на својој Интернет страници све сексуалне мањине оцијенили као пошаст коју треба уклонити из града, одржаће се на загребачком Тргу бана Јелачића у исто вријеме кад се одржава и поворка кроз град.

Портпарол загребачке полиције Александра Љуба нагласила је да ће на улицама бити довољан број полицијаца који ће према својим овлашћењима предузимати све законом прописане мјере и неће толерисати било каква противправно понашање.

Организатори Геј прајда, који окупља сва лица хомосексуалне, би и транссексуалне орјентације, међу којима ће бити и геј активисти удружења из земаља региона, најавили су обилазак града који ће завршити у парку Зрињевац где ће након поздравних говора бити организован концерт.

Поворка ће се, као и ранијих година кретати у окружењу интервентне полиције, а у обезбјеђење ће бројати неколико стотина полицајаца и редара.

На досадашњим Геј прајдовима полиција је спријечавала блиске сусрете учесника и појединих незадовољних грађана, али су скинхеди и остали десничари увијек нашли неколико активиста које су испребијали.

Прије двије године полиција је осујетила бацање молотовљевог коктела на учесника поворке.

Повишеном ризику доприноси и што је сутра увече заказан концерт Лепе Брене у Загребу, због чега су се јављала поједина удружења ветерана повезана с екстремном десницом, тражећи да се концерт откаже и најавивши протест око дворане „Арена" где ће концерт бити одржан.

Треба рећи и да Хрватски националисти користе нацистичке ознаке и потврђују своју повезаност с неонацистичким организацијама у свету.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog