Svijet

Милијарду гладних у свијету

РИМ - Високе цијене хране су гурнуле у глад нових 105 милиона људи у свету у првој половини 2009, подижући њихов број на више од милијарду, упозорила је данас директорка Свјетског програма за храну УН Џозет Ширан.


Она је позвала министре финансија групе осам најразвијенијих држава (Г8), који су се састали у италијанском граду Лећеу, да не смањују помоћ гладнима, наглашавајући да се свијет суочава са „хуманитарном катастрофом" јер је све више људи који се боре да себи обезбиједе један пристојан оброк дневно.

Ширанова је изјавила Ројтерсу да се ове године број гладних на свијету којима је хитно потребна храна повећавао сваке недеље за четири милиона.

Светском програму за храну УН су ове године за помоћ у храни потребне 6,4 милијарде долара, а крајем прошле недеље је на располагању имао свега 1,5 милијарди долара, јер прилози донатора далеко заостају за потребама.

Због такве ситуације, ова институција УН је саопштила да мора да смањи испоруке помоћи у храни па и да сасвим обустави дио активности у источној Африци и Сјеверној Кореји.

Ширанова је напоменула да 6,4 милијарде долара на први поглед дјелују као велика сума, али је то у висини од свега један одсто глобалног пакета стимулација за превазилажење економске кризе.

За само један одсто онога што се даје за „лијечење" свјетских финансија, објаснила је она, може да се ријеши криза глади која је исто тако битна за стабилност свијета.

Упркос снижењу цијена већине намирница на свјетском тржишту у односу на највише прошлогодишње вриједности, оне упорно остају високе у земљама у развоју, а глобална помоћ у храни је најнижа за последњих 20 година, рекла је Ширанова.

Светска финансијска криза је само погоршала ствари. Становници сиромашнијих земаља данас могу себи да приуште свега трећину хране коју су могли да обезбиједе прије три године.

У ранијој заједничкој изјави датој послије састанка у Риму, министри земаља чланица Г8 поново су се обавезали да до 2010. више него удвоструче помоћ Африци - на 25 милијарди долара годишње.

Овонедељни извјештај групације за борбу против глади ОНЕ показује, међутим, да су чланице Г8 колективно у заостатку у испуњавању сличних обавеза преузетих на самиту у Шкотској 2005.

У том извјештају је нарочито критикована Италија, која знатно заостаје за другим богатим нацијама у испуњавању преузетих обавеза, што, по мишљењу експерата, нарушава њен кредибилитет као овогодишњег предсједавајућег скупа Г8.

Према овом извештају, Италија је реализовала само три одсто повећања помоћи Африци на које се прије четири године обавезао њен премијер Силвио Берлускони.

Министри финансија групе осам најразвијенијих држава (Г8) расправљаће данас и сутра на састанку у италијанском граду Лећеу о мјерама за излазак из текуће економске кризе и реформи глобалних међународних финансијских институција, саопштили су организатори скупа.

На састанку треба да се размотре нова правила понашања у свјетској економији и финансијама, о чему ће се почетком јула расправљати и на самиту шефова држава и влада Г8 у италијанском градићу Л'Аквила.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog