Društvo

Косовски Срби потрчали за већим платама

ПРИШТИНА - Међународна Цивилна канцеларија и Министарство локалне власти Косова негирали су да великим платама покушавају да привуку Србе да постану чланови екипа које припремају децентрализацију, пише дневник „Коха Диторе".


Дневник наводи да косовске власти и УН различито тумаче повећано интересовање припадника српске заједнице да буду активни дио општинских екипа које припремају децентрализацију.

Министар локалне власти Садри Ферати је негирао оцјене Генералног секретара УН Бан Ки Муна који је у свом последњем извештају о Косову оцијенио да су „Срби углавно привучени великим платама" да би постали дио тог процеса.

Он је додао да су се неки Срби пријавили јер су плате које су тамо нуде три пута веће од просјечних плата запослених у цивилним службама на Косову.

„Плате шефова тих екипа су исте као плате директора општинских директората и ја не могу да оцијеним да ли су оне велике или не", рекао је Ферати за дневник „Коха Диторе".

И Међународна цивилна канцеларија (ИЦО) на Косову одбацила је те тврдње.

„Добре плате су знак да власти верују да је тај посао веома важан. Ипак, док се налазимо у процесу разговора са кандидатима не можемо да причамо о њиховим мотивима да се пријаве", рекао је портпарол ИЦО-а Анди Мекгафи и додао да је важно да су „за те позиције аплицирале квалификоване особе које могу да преузму предвиђене одговорности".

Према подацима Министарства локалне власти Косова, на конкурс се јавило око 350 људи, од којих су већина Срби.

Очекује се да ће то министарство и ИЦО убрзо формирати екипе које ће припремати нове општине за процес децентрализије на Косову, који је предвиђен Ахтисаријевом планом.

Екипе би требало да функсионишу у Грачаници, Партешу, Клокоту, Ранилугу, Северној Митровици и у Новом Брду, мјестима у којима се Ахтисаријевом пакетом предвиђа формирање шест нових општина на Косову са већинским српским становништвом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog