Svijet

Аустралија: Скували Абориџина у комбију

СИДНЕЈ - Породица аустралијског старосједиоца, који је умро након што је практично "скуван" у затворском комбију на високој температури, најавила је тужбу након што су патолози оцијенили да је ријеч о нехуманом односу према затворенику.


Патолог је описао третман 46-годишњег мушкарца као "срамотно нељудско понашање" и најавио да ће од тужиоца тражити да дигне оптужницу у вези са смрћу Абориџина који је умро од топлотног удара у затворском комбију у јануару 2008. године у западној Аустралији, док је превожен у затвор.

Абориџин, познат под именом Мистер Ворд, кога су возили 360 километара у комбију без климе на температури од 50 степени Целзијуса, задобио је опекотине трећег степена гдје год је његово тијело дотицало метал.

Ворд, који је ухапшен због вожње у пијаном стању, провео је сате у ужареној топлоти док су га возили између градова Лавертон и Калгурли.

Главни патолог западне Аустралије Алистер Хоуп тврдио је да је Ворд практично скуван до смрти и оштро је критиковао затворске власти, фирму чији је комби и двојицу стражара који су пратили ухапшеног.

"Заиста је срамота да затвореника у 21. вијеку , посебно некога ко није осуђен ни за какав злочин, превозе на велике раздаљине на високим температурама на овакав начин," рекао је Хоуп.

Он је додао да када су Ворда коначно у једном моменту пребацили у болницу у Калгурлију, његово тијело је било тако вруће да особље није могло да га расхлади. Након ледене купке, која се показала неуспјешном, температура његовог тијела износила је 41,7 степени Целзијуса, у односу на нормалну температуру од око 37 степени.

На глави је имао посјекотину насталу кад је пао у комбију и опекотине трећег степена на стомаку јер је лежао на металном поду комбија, рекао је патолог, додајући да возило није било опремљено да вози људе.

Он је додао да стражари Нина Стоук и Грејем Пауел, који су затворенику дали само боцу од 600 милилитара воде, нису провјеравали његов стање током пута.

"Према здравом разуму на таквом дану било је од фундаменталне важности да се провјери клима у возилу", рекао је Хоуп.

Дејзи Ворд, рођак умрлог затвореника, рекла је да породица разматра тужбу против фирме ГСЛ, у чијем власништву је возило као и сва друга затворска возила.

"Заједница жели да они буду кажњени за то што су урадили и за оно што нису урадили", рекла је Дејзи Ворд.

Она је рекла да се нада да друге затворенике неће стићи иста судбина и да ће се та возила избацити из употребе.

Транспортна компанија понудила је извињење породици што је ова одбила.

"Сада је заиста касно и они су то требали раније да учине", рекла је Дејзи Ворд.

Компанија је суспендовала двојицу стражара који су пратили Ворда.

"Двојица запосленика сада су суспендована, а ми ћемо пажљиво проучити налазе патолога", рекао је портпарол компаније.

Државни комесар за затворску службу Јан Џонсон рекао је да ће учинити све да се овакви инциденти никад не понове и нагласио да је Служба раније унијела важне промјене у систем транспорта затвореника.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog