Republika Srpska

Подстицаји економији изазваће инфлацију

ЛЕЧЕ - Вријеме је за напуштање фискалних подстицаја и почетак разговора о "излазној стратегији", сагласни представници Канаде и Њемачке на самиту Групе 8 у Италији. Међу темама и нова правила понашања у свјетској економији и финансијама.


Њемачка и Канада позвале су министре финансија групе осам најразвијенијих земаља свијета, који су се окупили у италијанском граду Леће, да размотре могућност ублажавања драстичних мјера које су предузете ради спасавања глобалне економије, с обзиром на то да су се јавили почетни знаци да је опоравак можда на видику.

Финансијска тржишта су у страху да би огромне суме јавног новца које су упумпане путем владиних пакета мјера за помоћ привреди могле да подстакну високу инфлацију и да у наредним годинама нанесу штету финансијама тих држава.

"Вријеме је да се разговара о томе како да напустимо фискалне подстицаје. Треба почети разговоре о излазној стратегији", рекао је канадски министар финансија Џим Флаерти.

Замјеник њемачког министра финансија Јерг Асмусен рекао је такође да би министри Г8 требало да разговарају о "увјерљивим излазним стратегијама".

Раније данас, њемачки министар финансија Пер Штајнбрик изјавио је новинарима да ће Њемачкој бити тешко да обезбједи подршку осталих чланица Г8 за расправу о укидању економских стимуланса.

Најављено је да ће министри финансија Г8 на дводневном састанку расправљати о мјерама за излазак из текуће економске кризе и реформи глобалних међународних финансијских институција.

Они треба да се размотре нова правила понашања у свјетској економији и финансијама, о чему ће се почетком јула расправљати и на самиту шефова држава и влада Г8 у италијанском градићу Л'Аквила, извијестио је милански пословни дневник "Il sole 24 ore".

Током дводневног скупа, министри ће расправљати и о могућности да се и у Европи, као што је то већ урађено у САД, спроведе "стрес тест" за банке, у циљу постизања стабилизације њиховог пословања, као и о мјерама за реализацију нове организације и правила рада у глобалном финансијском систему.

Састанку у Лећеу присуствују министри финансија и гувернери централних банака САД, Јапана, Немачка, Русије, Велике Британије, Француске, Италије и Канаде.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog