Svijet

Осујећен бијег чланова ЕТА

МАДРИД - Шпанске власти осујетиле су завjеру чланова баскијске организације ЕТА да помогну двојици затвореника да побjегну из затвора на југу Шпаније.


 Шпански медији су објавили да је ЕТА планирала да помогне затвореницима да побјегну из затвора у Хуелви и да пређу у Португал хеликоптером. Тај план скован је још 2007. године. Троје затвореника ухапшено је у вези са том завјером, међу којима је и Хорхе Гарсија Серуткса, осуђен на 109 година затвора због планирања убиства краља Хуана Карлоса 1995. године.

Вјерује се да је у планирању овог бјекства учествовао и Игор Солана, члан ЕТА, ухваћен 2001. године при покушају бјекства из затвора у Валенсији, гдје издржава казну због повезаности са више убиства.

Још четворо људи ухапшено је под сумњом да су сарађивали у остварењу плана бјекства чланова ЕТА из затвора, међу којима је и једна од дјевојака затвореника и адвокат из Билбаоа, наводе шпански медији.

ЕТА је 1968. године започела борбу за независност Баскије. Више од 800 људи убијено је од тада у сукобима чланова те организације и шпанских снага безбједности и у другим нападима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog