Republika Srpska

Без промјене система валута

ЛЕЧЕ - Свјетски систем валута неће се још годинама значајније промијенити, оцијенио је руски вицепремијер и министар финансија Алексеј Кудрин.


„Тешко се може рећи да је свјетски валутни систем тренутно веома стабилан. Међутим, не можемо рећи ни да ће се он значајније мењијати наредних година", изјавио је Курдин новинарима на маргинама састанка министара финансија Групе осам индустријски најразвијенијих земља свијета (Г8) у италијанском мјесту Лечеу.

Курдин је на тај начин, како је пренијела руска агенција Итар-Тас, потврдио да ће амерички долар у догледној будућности остати главна свјетска резервна валута.

Руски предсједник Дмитриј Медведев је од почетка ове године у више наврата изјављивао да се Москва залаже за стварање више јаких регионалних новчаних једница, које би у будућности требало да замијене долар као једину свјетску резервну валуту, док је гувернер централне банке Кине Џу Сиаочуан у марту предложио да се као глобална резервна валута, уместо долара, примјени нова новчана једница, у виду специјалних права вучења Међународног монетарног фонда.

Очекује се да ће укидање доларског монопола бити једна од тема самита земља групације БРИК (Бразил, Индија, Русија и Кина), који ће се 16. јуна одржати у руском граду Јекатеринбургу.

Бризил и Кина су се већ принципијелно договорили да властиту трговину обрачунавају у сопственим валутама, а Русија је изразила намјеру да своју рубљу претвори у регионалну новчану јединицу која би функционисала на простору 12 чланица Заједнице Независних Држава.

Unesite tekst!

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog