Svijet

Нетанјаху: Палестина самостална, али демилитаризована

ТЕЛ АВИВ - Премијер Израела Бењамин Нетањаху изјавио је да се залаже за стварање палестинске државе која би била демилитаризована и признала Израел као државу јеврејског народа, а Палестинцима је поставио и друге услове.


„Ако добијемо такве гаранције о демилитаризацији и ако Палестинци признају Израел као државу јеврејског народа, онда ћемо доћи до рјешења", рекао је Нетањаху у говору на универзитету Бар Илан, недалеко од Тел Авива.

„Сваком своја застава, сваком своја химна... Територија која би била додијељена Палестинцима била би без војске, без контроле ваздушног простора, без могућности склапања веза са Ираном или Хезболахом", додао је он.

У дуго ишчекиваном говору о спољној политици земље, премијер је затражио од Палестинаца да признају Израел као државу јеврејског народа.

„Услов је да Палестинци искрено и јавно признају да је Израел држава јеврејског народа. Срж проблема је одувијек било одбијање Арапа да прихвате постојање јеврејске државе", оцијенио је Нетањаху.

Он је позвао Палестинце да што хитније, поново без претходног условљавања, започну преговоре о миру.

„Позивам наше палестинске сусједе и палестинске вође да одмах, без претходног условљавања започну мировне преговоре", рекао је Нетањаху.

„Вечерас поручујем Палестинцима: Желимо да живимо поред вас у добросусједским односима", казао је он.

Израелски премијер је међутим, искључио могућност повратка палестинских избјеглица у Израел, додавши да се њихов проблем мора рјешавати „ван граница" јеврејске државе.

„Проблем избјеглица мора се решавати ван граница Израела", рекао је Нетањаху у свом првом излагању о израелској спољној политици од како је у фебруару изабран за премијера.

Повратак избјеглица би, рекао је он, угрозио постојање Израела као јеврејске државе.

Премијер је одбацио и могућност обустављања израелске колонизације окупираних палестинских територија што међутим захтева међународна заједница.

„Не желим да се граде нова насеља, нити да се у том циљу конфискује земља, али се мора омогућити становницима (постојећих) насеља да живе нормално", рекао је он.

Израелске власти одобравају и проширење постојећих насеља због, како је наведено, „природног прираштаја" становништва у тим насељима, чему се противи међународна заједница, прије свега нова влада САД.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog