Svijet

Медведев оснива снаге за брзо дjеловање

МОСКВА - Више земаља бившег Совјетског савеза потписало је споразум о формирању заједничких снага за брзо дјеловање, изјавио је руски председник Дмитриј Медведев.


На самиту Организације уговора за колективну безбједност у Москви донијете су важне одлуке у циљу побољшања механизама заједничке безбједности и значајном јачању потенцијала организације, рекао је Медведев на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, најважнији резултат самита јесте потписивање уговора о формирању снага за брзо дјеловање, чији ће главни циљ бити спријечавање било каквих повреда безбједности у државама чланицама Организације Уговора за колективну безбједности.

Значајна је чињеница да ће се ове снаге бавити заштитом од разних несрећа, дроге и трговине људима, као и спријечавањем терористичких напада.

Одговарајући на тврдње неких критичара да су нове снаге контратежа снагама НАТО у Европи, организатори су навели да ће те снаге „сасвим супротно, бити у могућности да помогну било ком савезу у антитерористичким активностима широм региона".

Ова регионална групација окупља Русију, Бјелорусију, Јерменију, Казахстан, Киргистан, Таџикистан и Узбекистан.

Споразум нису потписали Узбекистан и Бјелорусија.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog