Svijet

Саобраћајне несреће однесу милион живота годишње

ЖЕНЕВА - У саобраћајним несрећама у свијету погине више од 1,2 милиона људи сваке године,а између 20 и 50 милиона претрпи разне повреде, налази су студије Свјетске здравствене организација (СЗО), спроведене у 178 земаља, која је нашла и да у саобраћајним несрећама више гину богати него сиромашни.


Саобраћајне несреће биле су девети узрок смртности у свијету 2004, а један од прва три међу популацијом између пет и 44 године.

Више од 90 одсто несрећа се догађа у земљама са ниским или средњим приходима док те земље посједују само 48 одсто од укупног возног парка у свету.

У студији се указује да је посебно забрињавајуће то што су скоро пола (46 одсто) од 1,2 милиона жртава такозвани угрожени учесници у саобраћају, као што су пешаци, бициклисти и мотоциклисти.

И у тој категорији је пропорционално више страдалих у сиромашним земља, па на пример тај број представља 70 одсто у западном Пацифику у скоро 80 одсто у Тајланду.

Број смртних случајева од саобраћајних несрећа „стабилизовао се или пао последњих година у многим земљама са високим приходима", наглашава се у студији, али се додаје да и поред тога што се у неким земљама већа пажња придаје безбједности у саобраћају у већини области у свијету „та епидемија и даље шири".

„Ако се ништа не предузме да се то заустави, број погинулих ће достићи 2,4 милиона до 2030, чиме ће несреће на путевима бити пети узрок смртности у свијету", упозоравају аутори студије.

У студији се наглашава да ни једна земља не може да се опусти по питању сигурности на путевима и да чак и земље с најбољим учинком као Холандија, Велика Британија или Шведска „могу још много да поправе ситуацију".

У Шведској, на примјер, несреће на путевима су узрок смртности код 20 одсто деце од пет до 19 година.

У студији је назначено да још треба предузети значајне напоре да се осигура саобраћај и истиче да мање од половине земаља у свијету има законе којима се бори против „пет фактора ризика" - вожња у алкохолисаном стању, превелика брзина, ношење кациге, ношење појаса и коришћење безбедносне опреме за дјецу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog