Svijet

Апел Техерану да се уздржи од насиља

ЛУКСЕМБУРГ - ЕУ апеловала је на Иран да не прибјегава сили против демонстраната након објављивања резултата предсједничких избора и позвала власти да размотри жалбе о неправилностима током гласања.


"Дубоко поштујем све иранске грађане који су исказали незадовољство и који су мирно демонстрирали и надам се да ће се снаге безбједности уздржати од насиља", изјавила је комесар ЕУ за спољне односе Бенита Фереро-Валднер новинарима уочи почетка састанка министара иностраних послова ЕУ у Луксембургу.

Она је изразила наду да ће власти размотрити све притужбе о неправилностима током гласања.

Актуелни ирански предсједник Махмуд Ахмадинеџад побиједио је на предсједничким изборима освојивши 64 одсто, док је његов главни ривал реформиста Мирхосеин Моусави освојио 34 одсто гласова.

У међувремену, планирани протест опозиције у Техерану одгођен је након што Министарство унутрашњих послова није дало одобрење за демонстрације.

"Имајући у виду да Министарство унутрашњих послова није дало одобрење данашњи протести присталица Моусавија су одгођени", наводи се на веб-сајту Моусавија.

Одлука Министарства услиједила је након два дана насилних протеста у Техерану који су услиједили послије објављивања званичн

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog