Republika Srpska

РС и Србија: Само пунто Србина спасава

БЕОГРАД - Представници влада Србије и Републике Српске потписали су данас у Београду Споразум о сарадњи у области привреде, који се односи на извоз и куповину аутомобила „ФИАТ пунто", трактора „ИМТ", намјештаја и коришћење туристичких аранжмана под субвенционисаним условима.


Документ су у Палати Србије потписали потпредсједници влада, Млађан Динкић и Јасна Бркић, у присуству премијера Србије и Српске, Мирка Цветковића и Милорада Додика, као и потпредсједника „Фијат групе" Алфреда Алтавиле.

Премијер Србије Цветковић оцијенио је да споразум има велики значај, јер показује континуитет добре привредне сарадње између двије земље и указао да потврђује да се против кризе морамо борити проширивањем тржишта, а не стварањем баријера.

„Споразум има велики трговински значај, а политички остајемо при ставу да признајемо БиХ према споља, а према унутра ћемо прихватити све што се договоре конститутивни народи", рекао је Цветковић.

Предсједник владе Републике Српске Милорад Додик је изразио наду да ће споразум бити проширен и на друге привредне сфере и да ће побољшати капацитете економија обе земље.

Он је истакао да је споразум побудио велико интересовање грађана у Републици Српској.

Додик је поручио да је и остали део БиХ добродошао у овакву сарадњу истичући да је влада Србије понудила влади Федерације БиХ идентичне услове за сарадњу, као и Републици Српској.

Млађан Динкић је рекао да ће грађани Српске моћи да купују аутомобиле „ФИАТ пунто" са попустом од 1.000 евра на основу замјене „старо за ново", тако да ће његова цијена износити 5.999 евра са ПДВ-ом, при чему се сувбвенција од 1.000 евра обезбеђује из буџета Српске, док субвенцију трошкова транспорта, осигурања и гаранција у износу од 613 евра обезбјеђује Влада Србије.

Крагујевачки „пунто" моћи ће да се купи на кредит са субвенционисаном каматом од 4,5 одсто и на отплату од седам година, тако да би рата износила 84 евра за основни модел, навео је Динкић и додао да ће бити обезбјеђени повољни кредити банака и да је већ направљен договор са Комерцијалном банком у РС.

Динкић је најавио да ће испорука „пунта" у Српску почети 1. септембра ове године, а трактора „ИМТ" за петнаестак дана и прецизирао да ће се трактори продавати уз попуст од 2.000 евра у Српској и то на кредит са роком отплате на седам година и субвенционисаном каматом од 4,5 одсто, при чему ће субвенцију од 2.000 евра плаћати Србија и Српска, обе по 1.000 евра.

Према потписаном споразуму, Србија преузима обавезу да РС обезбиједи 2.000 трактора у наредних 18 месеци.

Влада Србије ће обезбиједити субвенционисане кредите својим грађанима за куповину намештаја који је произведен у РС са каматном стопом од шест одсто годишње и на отплату до пет година, рекао је Динкић.

За кредите за туристичке аранжмане Влада Србије издвојиће субвенције својим грађанима за посјету Српској са годишњом каматом од 4,5 одсто и периодом отплате од шест до 12 месеци, навео је Динкић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog