Svijet

Почео самит Шангајске организације

ЈЕКАТЕРИНБУРГ - Руски предсједник Дмитриј Медведев отворио је дводневни самит Шангајске организације за сарадњу рекавши да ће скуп бити посвећен свјетској финансијској кризи и регионалној стабилности.


Шангајска организација за сарадњу, поред доминантне Русије и Кине, окупља и Казахстан, Киргистан, Таџикисан и Узбекистан, док Индија, Иран и Пакистан имају статус посматрача.

„Наша организација је створена тек недавно али је постигла прилично обиљан напредак", рекао је Медведев.

Очекује се да ће Москва покушати да искористи састанак лидера те групе да покуша да учврсти ту организацију као противтежу присуству САД у централној Азији.

Шангајска организација за сарадњу подржала је одлуку Узбекистана да америчке трупе, које су служиле као подршка снагама у Авганистану, исели из базе у тој земљи.

У фебруару је Киргистан најавио да ће иселити америчке трупе из једине преостале базе у централној Азији, што се сматра одлуком на коју је утицала Русија.

Карзаи је позвао Киргистан да дозволи коалиционим снагама да користе базу а предсједници двије земље би могли да се састану током самита да разговарају о том питању.

Послије самита Шангајске организације за сарадњу у Русији ће бити одржан и самит такозване групе БРИК, коју чине Бразил, Русија, Индија и Кина.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog