Društvo

Црногорци оснивају странку на Косову

ПРИШТИНА - Црногорска дијаспора добиће ускоро још једну странку у Србији и то са сједиштем у Приштини. Након Црногорске партије у Војводини, покренута је иницијатива за оснивањем странке и на Косову. Партија косовских потомака Дукље зваће се Црногорска демократска странка!


Оснивање партије најавио је, иначе, предсједник Удружења и савеза Црногораца са Косова, Слободан Вујачић, након разговора са лидером Социјалистичке демократске партије Косова, Агимом Чекуом.

"На састанку је било ријечи о модалитетима и путевима сарадње ових странака у будућности, за шта постоји обострана воља", каже се у саопштењу Вујачића.

У саопштењу се наводи и да је "Чеку честитао Вујичићу на предузетој иницијативи коју сматра као прави пут за очувању и афирмацију идентитета Црногорске заједнице на Косову".

"Чеку је поновио став да је формирање и признање Црногорске заједнице у Уставу Косова као равноправне националне заједнице у интересу Косова", наводи се у саопштењу.

Слободан Вујачић је у црногорској јавности постао познат прошлог љета када је у подгоричким медијима оштро реаговао јер га је приштинска полиција привела наводно због тога што је покушао да уђе у дискотеку са црногорским националним обиљежјима на мајици и капи.

Током саслушања, испричао је тада Вујачић подгоричким медијима, приштински полицајци упитали су га за кога је "Чекуа или Тачија".

"Одговорио сам одсјечно да сам за Црну Гору, након чега су полицајци застали", испричао је Вујачић.

На таласу популарности коју је задобио овим свједочењем, Вујачић је покренуо и иницијативу да се на косовској застави постави и шеста звјездица која би симболизовала црногорски народ.

Убрзо након тога отворено је питање "ускраћених права Црногорцима на Косову", а након позитивних сигнала Приштине по овом питању и црногорско признање независности јужне српске покрајине.

С обзиром да је одлуку о оснивању странке саопштио прво лидеру Социјалистичке демократске партије Косова, изгледа да је Вујачић са малим закашњењем одговорио приштинским полицајцима на питање "за кога је - Тачија или Чекуа".

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog