Svijet

Корејанци у тајној посјети Кини

ТОКИО - Најмлађи син сјевернокорејског лидера Ким Џонг Ун прошле недеље је тајно боравио у Кини, гдје је домаћинима предочено да је именован за насљедника свог оца Ким Џонг Ила, пише јапански дневник „Асахи".


Позивајући се на неименоване изворе, блиске сјевернокорејској власти, лист је навео да се Ким Џонг Ун састао са кинеским предсједником Ху Ђинтаоом и другим лидерима владајуће Комунистичке партије, додајући да је у Пекингу боравио око 10. јуна.

Један сарадник Џонг Уна је рекао кинеским званичницима да је он именован за насљедника и да има важно мјесто у сјевернокорејској Радничкој партији.

Кинеско Министарство спољних послова није, засад, коментарисало наводе јапанског листа.

Почетком јуна, јужнокорејски медији су, позивајући се на обавијештајне изворе у Сеулу, јавили да је Ким Џонг ИЛ (67) одредио да га на челу државе наследи Џон Ун, који је „у средњим двадесетим" и који се школовао у Швајцарској.

Кина, која важи за главног савезника Сјеверне Кореје, затражила је од Пјонгјанга да обустави нуклеарне пробе и тестове интерконтиненталних балистичких ракета.

Пекинг се противи стварању атомског арсенала у Сјеверној Кореји, који подстиче трку у наоружању у региону, али, истовремено, не жели да та сиромашна земља склизне у хаос.

Џонг Ун је, како се вјерује, од Кине затражио хитну помоћ у енергентима и храни, објавио је „Асахи", наводећи да је економска ситуација у Сјеверној Кореји изузетно тешка.

Истакнуто је и да је он посјетио неколико фабрика у кинеској провинцији Гуандонг, средишту извозне индустрије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog