Republika Srpska

Отворена фабрика здраве хране у Жепи

ХАН ПИЈЕСАК - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик отворио је данас Фабрику здраве хране у Жепи, чији је власник Енвер Штитковац.


Премијер Додик је изјавио да је Влада издвојила 2,5 милиона КМ кредитних средстава под повољним условима за изградњу Фабрике здраве хране и додао да је укупна вриједност инвестиције шест милиона КМ.

"Ово је примјер како се улаже и гради. `Жепа инжењеринг` аплицирала је квалитетним пројектом код Инвестиционо-развојне банке РС и добила је тражена средства. Сретни смо што се данас налазимо на овом мјесту и што пуштамо у рад једну овакву фабрику", рекао је Додик новинарима у Жепи.

Он је додао да ће Влада наставити помагати свима који буду жељели да раде и улажу, те нагласио да ће посебно помагати Штитковца "који личним залагањем чини да простор, гдје живи повратничка популација, буде прихватљив за живот људи који се враћају, као и да повратак буде бржи".

"Имали смо примјер да је Штитковац улагањем властитих средстава асфалтирао пут Жепа - Рогатица, а ми ћемо помоћи да буде асфалтиран пут од Сребренице до Жепе који ће спајањем са Рогатицом бити најкраћа комуникација од Сребренице према унутрашњости БиХ", истакао је Додик.

Власник Фабрике здраве хране у Жепи Енвер Штитковац рекао је новинарима да ће у овој фабрици бити запослено од 25 до 35 радника и да ће се бавити производњом биља, љекобиља, воћа, поврћа, чајева, млијечних производа, меса и осталог.

Штитковац је навео да су капацитети Фабрике велики и да је у 24 часа могуће осушити девет тона шљиве, као и да преради довољне количине љекобиља, чајева и истакао да ће се радити и на изради најквалитетнијих уља.

Према његовим ријечума, у овој фабрици биће прерађивани вода, сокови, љековито биље, чајеви, а њена врата биће отворена за све кооперанте одакле год да долазе.

Он каже да је тржиште већ обезбијеђено и да је ријеч о Њемачкој, чији су стручњаци анализирали воду и земљиште са ових простора и утврдили да је ово здраво подручје.

"У погоне је уложено шест милиона КМ и без помоћи Владе РС и Инвестиционо-развојне банке не бисмо успјели, која нас је кредитирала са 2,5 КМ уз грејс период од двије године", истакао је Штитковац.

На данашњем отварању Фабрике здраве хране био је присутан и лидер Странке демократске акције Сулејман Тихић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog