Svijet

Иран: Покренута истрага због четири убијена студента

ТЕХЕРАН - Иранско Министарство унутрашњих послова наредило је отварање истраге због напада исламске милиције и полиције на студенте Универзитета у Техерану.


Иранска телевизија на енглеском језику "Прес ТВ" јавила је да је Министарство затражило од гувернера Техерана да идентификује одговорне за синоћњи инцидент, не наводећи да ли ће и министарство то исто учинити, као и да узме у разматрање притужбе студената.

Позив је услиједио дан након што је предсједник иранског парламента Али Лариџани осудио напад на студенте у студентском дому Универзитета у Техерану.

Лариџани је рекао да је Министарство унутрашњих послова одговорно за напад на студенте. Он није рекао ко стоји иза напада, али студенти кажу да је ријеч о припадницима Басиџ милиције.

Басиџ милиција је добровољна војно-полицијска формација лојална врховном лидеру ајатолаху Алију Хамнеију.

Један студентски активист рекао је Ројтерсу да су четири студента, три младића и једна дјевојка, убијена синоћ током напада на дом.

Званичник Универзитета Фархад Рахбар демантовао је да је било убијених, јавила је агенција ИСНА.

Инцидент се догодио током масовних уличних протеста опозиције у Техерану, који су избили након објављивања резултата предсједничких избора, према којима је актуелни предсједник Махмуд Ахмадинеџад остварио убједљиву побједу.

У протекла три дана хиљаде студената придружило се протестима због "намјештених избора".

Стотине студената организовало је данас сједеће протесте због напада у студентском дому и изборних неправилности, рекао је неименовани активиста Ројтерсу.

У међувремену, полиција је оптужила "бандите" да пале аутобусе, разбијају прозоре банака и других зграда и да уништавају државну имовину.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog