Svijet

Кина диже "Зелену Брану" на интернету

ВАШИНГТОН - Пронађене су грешке у контроверзном филтрирајућем софтверу, који представља главну пријетњу Кининој сигурности у области информатике, рекли су научници из САД.


Након једног дана тестирања, научници Универзитета у Мичигену утврдили су да софтвер по имену "Зелена Брана за надзор младих", садржи неке рањиве тачке које дозвољавају спољњим странама да узму контролу над рачунарима који користе овај софтвер.

Према њиховим тврдњама, може доћи и до крађе података, као и до гашења рачунара.

"Да, али то је нормално, ми покушавамо да ријешимо те пропусте. Сваки софтвер има багове, рекао је Брајан Занг, испред Џинхуи инжењеринга рачунарских система.

Министарство интдустрије и информатичких технологија Кине, издало је упозорење произвођачима рачунара, да поменути софтвер мора бити или инсталиран или да буде садржан на посебном диску, те да корисници нису обавезни да га користе.

Кинеске власти тврде да је сврха Зелене Бране да заштити кинеске грађане од порнографије, али научници са Запада тврде да он блокира и фразе попут "Фалун Гонг" и "протести 1989", везано за протесте на тргу Тјенанмен.

Кина има највећу свјетску онлајн популацију, са око 300 милиона корисника интернета, те државну политику која блокира приступе одређеним садржајима на глобалној мрежи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog