Svijet

Баросо једногласно за предсједника Европске комисије

БРИСЕЛ - На челу Европске комисије, једногласном одлуком шефова држава и влада ЕУ, остаје досадашњи предсједник Жозе Мануел Баросо.


Ради се о формалном именовању, које треба да потврди Европски парламент, у коме Баросо нема једногласну подршку.

"Жозе Мануел Баросо добио је једногласну подршку. ЕУ је јасно подржала његову кандидатуру за шефа Европске комисије", рекао је чешки премијер Јан Фишер након састанка шефова држава и влада ЕУ, преноси агенција Франс прес.

Баросо, конзервативни бивши португаласки премијер, чији петогодишњи мандат истиче крајем октобра, виђен је као једини способан кандидат за то мјесто.

"Веома сам поносан због једногласне подршке коју сам добио. И више него поносан, ја сам дирнут", рекао је Баросо.

Шефови држава и влада Европске уније једногласно су у Бриселу одлучили да предсједник Европске комисије Жозе Мануел Баросо буде именован за још један мандат.

Шведске дипломате су потврдиле да су Бароса за други мандат номиновале јуче све земље чланице Уније.

Ради се о формалном именовању, које треба да потврди Европски парламент, у коме Баросо нема једногласну подршку.

Баросо је јуче, у писму чланицама ЕУ, представио своје циљеве за други мандат, међу којима је истакао залагање за јаку Европску комисију.

Избором за предсједника Европске комисије Барозо је изједначио рекорд са Жак Деелором у предсједавању. Француски политичар је у два мандата био предсједник Европске комисије, од 1985. до 1995. године.

Баросо је критикован у неким круговима због споре реакције Европске комисије на финансијску кризу прошле године, а има и „природне" непријатеље изван групације десног центра.

Он је осврћући се на критике рекао да је навикао на то и да не сматра да је „једногласност" његово право.

Баросо и његове присталице покушаће у Европском парламенту да не добију само већину већ апсолутну већину што ће се и тражити уколико ступи на снагу Лисабонски споразум ЕУ крајем године.

"Желимо да избјегнемо свако кашњење. Желимо да будемо ефикасни, да осигурамо да ова номинација не траје дуго, а у исто вријеме желимо добре односе са Европским парламентом", рекао је Фишер.

Он је након што је Баросо изнио своју визију комисије у будућности лидерима ЕУ у Бриселу, рекао постављење Бароса треба да се догоди што је прије могуће и да да одлагање није добро.


Европска комисија задужена је за законодавство које утиче на свакодневни живот скоро пола милијарде Европљана, као и за примјену постојећих мјера.

Предсједник Европске комисије има значајан утицај на законодавне приоритете. Ова институција имаће буџет од 138 милијарди евра 2010. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog