Republika Srpska

Гасовод поред Бање Луке а и до Сарајева

БАЊА ЛУКА - Генерални директор предузећа "Србијагас" Душан Бајатовић
рекао је да још није утвђена стратегија правца градње гасовода у Републици Српској, али да је сигурно да ће он ићи поред Бање Луке и до Сарајева.


"У овом моменту размишљамо о ресурсу који имате, а то је гасовод 'Сава'. То би требало да буде нови правац снабдевања према РС, наравно уколико постоји економски интерес Српске и Федерације БиХ. Планирали смо да за овај правац одвојимо милијарду кубних метара гаса годишње и то је око 50 одсто од количине гаса који се данас користи у Србији", рекао је Бајатовић.

Он је навео да би то, према процјенама, било довољно за Српску, укључујући и потребе које би се наметнуле потенцијалном изградњом електрана, које би, умјесто мазута или угља, као погонско гориво користиле гас, који је најјефтинији извор и еколошки најприхватљивији енергент.

Коментаришући оптужбе компаније "БХ гас" да "Србијагас" улази на мала врата на тржиште РС, Бајатовић је рекао да је "Србијагас" спреман да са једнаком пажњом учествује у гасификацији и Федерације БиХ.

"У овом моменту једини правац којим је могуће снабдевање тржишта БиХ, а тиме и РС, је правац који иде преко Србије, односно из Брегова преко Мађарске. Имамо добра искуства у међусобној сарадњи и у сваком случају ово не би смело да буде идеолошко питање", рекао је Бајатовић.

Говорећи о важности гасовода "Јужни ток", Бајатовић је рекао да је правац гасовода који према Европи иде преко Украјине ризичан, те да би "Јужни ток" требало би ријеши питање снабдјевања гасом за потребе југоисточне Европе.

"Са друге стране, 'Јужним током' решава се питање транспорта, јер су сви правци преко Мађарске практично 'закупљени' и било би тешко добити нове количине гаса из тог правца. Европска правила игре су: што више праваца, што веће количине, што већа конкуренција, то је већа сигурност у снабдевању и нижа цена. О томе причамо и нема разлога да било коме смета што имамо бизнис план гасовода 'Сава'
", оцијенио је Бајатовић.

Када је ријеч о интересу који "Србијагас" има у изградњи гасовода "Јужни ток", Бајатовић је рекао да гасификација значи јефтинији и чистији гас, више инвестиција и нова радна мјеста.

"Капацитети гасовода 'Јужни ток' су 63 милијарде кубним метара, што чини 40 одсто укупних количина које су испоручују за потребе ЕУ. То практично значи да ће сви слободни капацитети гаса који сада постоје у Русији и у средњој Aзији бити ангажовани у 'Јужном току'", прецизирао је Бајатовић, додавши да би овај гасовод требало да буде пуштен у погон до 31. децембра 2015. године.

Он је додао да ће трасу гасовода "Јужни ток" опредијелити економски, технички и други параметри.

"Нама одговора да траса буде што дужа, али не прави се 'Јужни ток' због Србије, него је то пројекат везан за Италију, Бугарску, Мађарску, Словенију, Aустрију и друге земље", рекао је Бајатовић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog