Republika Srpska

Пад промета пшеницом у Новом Саду

НОВИ САД - На новосадској Продуктној берзи током протекле недјеље забиљежен је промет од само 2.769 тона робе, чија је финансијска вриједност била око 35,5 милиона динара или око 381.500 евра.


Берзански експерти су објаснили да је разлог томе жетва која почиње ускоро, као и недостатак конкретних података о приносима и цијени пшенице овогодишњег рода.

Најпасивније је ипак било тржиште пшеницом, јер није регистрован ни један купопродајни уговор, када је ријеч о прошлогодишњем роду.

Пшеницом, чија жетва управо треба да почне, трговало се по цијени од 9,72 динара или око 0,10 евра за килограм, а прошле недјеље склопљена су само два уговора и то у количини од 250 тона.

Цијена кукруза недјељама се не мјења, па се том житарицом трговало по просјечној цијени од 12,21 динар или 0,12 евра по килограму.

Цијена кукуруза је у паду и у Европи, па се прошле недјеље на берзама у Будимпешти и Паризу кукуруз продавао по цијени од 135 евра, односно 145 евра за тону, што показује да је српски кукуруз и даље нешто јефтинији од европског, а што пружа шансу за његов добар извоз на инострано тржиште.

Сточни јечам овогодишњег рода, од како се појавио на тржишту прије двије недјеље, продаје се по јединственој цијени од 8,64 динара или око 0,09 евра за килограм.

Од осталих роба, трговало се сојом прошлогодишњег рода по цијени од 38,17 динара или 0,40 евра за килограм, док се сунцокретова сачма са 33 одсто протеина нудила по цијени од 16,40 динара или око 0,17 евра по килограму.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog