Svijet

УН проширује црну листу помагача С.Кореје

ЊУЈОРК - Комисија за санкције УН разматра да прошири "црну листу" сјеверокорејских компанија и појединаца које подлијежу санкцијама због подршке нуклеарном и ракетном програму Пјонгјанга.


Савјет безбједности УН усвојио је резолуцију прошле седмице којима су проширене претходне санкције УН против Сјеверне Кореје због извршене нуклеарне пробе 25. маја и дао комисији 30 дана да прошири листу оних који подлијежу санкцијама.

Турски амбасадор у УН Баки Илкин, предсједавајући ове комисије, рекао је новинарима да је већ примио листу компанија и појединаца које треба додати на већ постојећу листу.

Он није желио да каже које су земље поднијеле листе, иако су неке неименоване дипломате УН рекле да САД, Јапан и Британија припремају листе за комисију.

Илкин је рекао да ће се комисија поново састати крајем наредне седмице.

Санкције треба да погоде само оне компаније и појединце који су повезани са нуклеарним и ракетним програмом Пјонгјанга.

Санкције, које су усвојене 12. јуна, забрањују извоз наоружања из Сјеверне Кореје и већину увоза оружја у ову земљу.

Према овим санкцијама земље чланице УН могу да прегледају, заплијене и униште робу Сјеверне Кореје на мору, копну и у авионима, уколико се испостави да представљају кршење санкција.

Сјеверна Кореја одговорила је да ће предузети оштру војну акцију уколико САД и њене савзенице покушају да изолују земљу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog