Politika

Месића на питању избјеглица демантује пракса

НОВИ САД - Предсједник Регионалног одбора за помоћ избјеглицама у Војводини Раденко Попић рекао је да пракса свакодневно демантује оптимистичне изјаве предсједника Хрватске Стјепана Месића када је ријеч о повратаку Срба у ту земљу.


"Хрватска је прошле године донијела Закон о становима, којим су српски станови у тој држави поклањани Хрватима из БиХ. Други је Закон о пољопривредном земљишту, којим се обесмишљава повратак Срба, јер им се, према његовим одредбама, земља не може вратити, пошто је не обрађују. Како да је обрађују кад се нису ни вратили?", запитао је Попић поводом свјетског Дана избјеглица.

Он је замјерио највишим органима Србије због чињенице да је из буџета ове године за избјеглице издвојена свега милијарда динара.

"За више од 100 000 избјеглих то је дневно по 28 динара. У исто вријеме, Министарству вјера је одобрено 850 милиона динара, иако у њему нема ни бескућника, гладних, босих, уцвиљених, а нити самохраних мајки. Таквом политиком држава Србија не рјешава ништа", рекао је Попић.

Он је навео да, према званичном попису, у Војводини тренутно живи 47.000 избјеглица, који су у највећем броју из Хрватске и БиХ.

Хрватски предсједник Стјепан Месић рекао је у Новом Саду, на 16. самиту шефова држава централне Европе, да избјегле Србе сматра држављанима Хрватске, као и да ће његова држава учинити све да се они и њихове породице што прије врате на своја огњишта, без страха од тајних оптужница са тајних спискова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog