Politika

Радмановић: БиХ је неравноправна земља, јер јој странци наређују

НОВИ САД - Предсједавајући Предсједништва БиХ, Небојша Радмановић, оцијенио је да је БиХ у неповољнијем положају у односу на своје сусједе и друге земље западног Балкана, јер је једина суверена земља у којој међународна заједница већ 14 година има наредбодавну улогу.


Током сусрета са предсједником Чешке Вацлавом Клаусом, који је одржан на маргинама Самита шефова држава централне Европе у Новом Саду, Радмановић је нагласио да постоје различита мишљења унутар БиХ о улози међународне заједнице, али и да постоји сагласност свих политичких фактора о европској перспективи БиХ.

"Многе земље западног Балкана и у самој Европи понекад имају много комплексније политичке прилике и проблеме од БиХ, али се у БиХ често претјерано потенцирају разлике у погледима и ставовима на одређена политичка питања, што доприноси тренду негативног имиџа БиХ у свијету", оцијенио је Радмановић.

Радмановић и Клаус су разговарали о ситуацији у БиХ и региону западног Балкана, као и евроатланским интеграцијама.

Наглашено је да су политички односи између БиХ и Чешке добри и без отворених питања.

Клаус је изразио подршку Чешке БиХ, њеним реформским процесима и нагласио да вјерује у будућност проширења ЕУ, јер је еврореалиста, а не евроскептик, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Радмановић је током сусрета са предсједником Словачке Иваном Гашпаровичем рекао да је либерализација визног режима за грађане БиХ један од приоритета на путу напретка ка европским интеграционим процесима и истакао да је БиХ испунила готово свих 174 услова из Мапе пута, неопходних за рјешавање овог питања.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је информисао Гашпаровича о тренутној политичкој ситуацији у БиХ и напретку који је постигнут у европским интеграционим процесима.

Радмановић се захвалио Словачкој на подршци коју пружа европској перспективи БиХ и изразио наду да подршка неће изостајати ни у будућности.

Саговорници су разговарали о степену развијености билатералних односа и сарадње између БиХ и Словачке.

Предсједник Словачке је рекао да је добро упознат са ситуацијом и приликама у БиХ захваљујући и министру спољних послова Словачке Мирославу Лајчаку, некадашњем високом представнику у БиХ.

Он је истакао да је потребно што скорије трансформисати ОХР у Канцеларију специјалног представника ЕУ и поновио пуну подршку Словачке БиХ на њеном европском путу, те у процесу либерализације визног режима.

Током сусрета Радмановића са предсједником Словеније Данилом Тирком изражен је интерес за развијање економске и трговинске сарадње БиХ и Словеније са нагласком на смањење трговинског дефицита, те истакнут интерес БиХ за интензивирање директних страних улагања.

Предсједавајући Радмановић рекао је да је БиХ са Словенијом у веома блиским билатералним односима и да може искористити њена искуства у европским интеграционим процесима.

Саговорници су изнијели оцјене и ставове о билатералним односима и сарадњи БиХ и Словеније, те изразили интерес за размјену искустава у области усвајања европских стандарда, транзиције друштва и приближавања евроатланским интеграцијама.

Тирк је изразио очекивање да ће се разговори о улагањима, посебно на енергетском плану ускоро и реализовати путем пословних сусрета представника обје земље и додао да Словенија даје пуну подршку европској перспективи БиХ и либерализацији визног режима.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog