Društvo

Пропало порибљавање у Хан-пијеску

ХАН ПИЈЕСАК - Спортско-риболовно друштво "Пиштица" тражиће надокнаду штете, јер је 95 одсто од 11.000 млађи поточне пастрмке угинуло приликом претовара рибе са камиона до водотока Плане и Пјеновца на подручју општине Хан Пијесак, гдје је требало да буде извршено порибљавање, рекао је предсједник овог друштва Миленко Пухалац.


"По први пут се порибљавање није вршило из возила које довезе рибу, него са претоварало у ПВЦ вреће, убацујући накнадно кисеоник у њих, а онда се млађ дистрибуирала до воде. Нисмо вјеровали да ће ово успјети, али возачи који су довезли млађ нису хтјели другачије. Нажалост, док смо дошли до воде, деведесет пет процената рибе је угинуло", рекао је Пухалац.

Он је навео да је од мјеста претовара до воде удаљеност само пет километара.

"Тражићемо да нам штета буде надокнађена. Оно се не може надокнадити је то разочарење свих присутних члнова друштва који су дошли како би ово порибљавање било урађено на најбољи могући начин", рекао је Пухалац, додавши да је продавац и дистрибутер поточне пастрмке предузеће "Рибњак Слапови" Крупа на Врбасу - Бањалука.

Он је додао да се порибљавањем водотока Плане и Пјеновац неће учинити много на обнављању рибљег фонда, због изражене небриге за чистоћу ријека, устврдивши да су главни загађивачи ријека фабрике за прераду дрвета направљене у близини водотока, чији власници неконтролисано одлажу дрвени отпад.

"Овдје је некада могла да се улови калифорнијска пастрмка или поточна са великим црвеним пјегама, звана царска пастрмка. Спортски риболовци данас немају ту срећу да пецају ријетке примјерке, али људска небрига уништава и ову обичну поточну пастрмку, која у планинским потоцима живи у природном станишту и идеалним условима", рекао је Пухалац.

Он је додао да су ријечни ракови показатељи чисточе ријека, а да се на водотоку Плане више не може видјети ни један рак, док их на водотоку Пјеновац има, али ту проблем ствара видра, која је законом заштићена.

"Док видру штити закон она уништава рибљи фонд. Риболовачко друштво ће организовано приступити чишћењу ријека, али не знамо шта да радимо са видром која нам поједе рибу", рекао је Пухалац, додавши да ће акција порибљавања у најскорије вријеме бити поновљена.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog